Pragaištingos pavasario šalnos, lietus, miltligė, vėsus vasaros vidurys – 2021 – aisiais buvo ne pačios palankiausios sąlygos gaminti vyną Bordo. Ankstyvoji ‚Merlot‘ nesuskubo prinokti, bet ‚Cabernet Sauvingon‘ gavosi geras. Klasikinio bordo entuziastai trina rankas iš džiaugsmo, bet visgi perkant 2021- ųjų derliaus bordo, reikia rinktis atidžiai.
2021 – aisiais palankios ir nepalankios oro sąlygos keitė vienos kitą. Ankstyvas pavasaris ir balandžio 7-8 naktų šalnų pražudė dalį derliaus. Tuo tarpu birželį vynmedžiai žydėjo ir mezgė uogas labai tolygiai. Gausus gegužės ir birželio (150mm – dukart daugiau nei įprastai) lietus trukdė dirbti vynuogynuose – technika tiesiog negalėjo įvažiuoti, tuo tarpu miltligei tai buvo puiki terpė plisti ir dar kartą mažinti derlingumą - Bordo padarė 20% mažiau vyno, lyginant daugiamečiu vidurkiu. Vėsi liepa ir rugpjūtis vėlino nokimą. Todėl ankstyvosios ‚Merlot‘ buvo skinamos pritvinkusios vandens ir ne itin sunokusios. „Août fait le mou, semptember fait le vin”, - sako vyndariai. Todėl pasisekė tik tiems, kieno vynuogynai labai gerose vietose. Tuo tarpu ‚Cabernet Sauvignon‘ sunoko. Ypač sėkmingi tie vyndariai, kurie neskubėjo skinti visą spalį – daugiausia saulėtų dienų per pastaruosius 30 metų turėjęs mėnuo išgelbėjo daugelį Kariojo kranto ūkių „grand vin“ ir suteikė papildomo aromatingumo vynui. Geriausi bordo gaivūs, kvapnūs su daug raudonų uogų aromate ir labai švelniais taninais.
Visgi labai gero antrojo ūkių vyno teks itin atidžiai paieškoti – uogos 2021-aisiais gana didelės, todėl kai kam gali kilti problemų su vyno koncentracija. Pigus, iš pirktų vynuogių daromas bordo neretai reikalavo šaptalizacijos – papildomo cukraus prieš fermentaciją, o svarumą vyndariai pildė „press wine“ – vynu, kuris iš spaudyklės išteka vėliausiai. Visgi nereiktų nustebti jei pigiame butelye jausis dominuojanti rūgštis ir trūks vaisiškumo.
Apibendrindami 2021 – uosius komentatoriai mano, kad jie bus panašūs 1986-uosius, 2014-uosius: puikus „Cabernet Sauvignon” Pojake, Margaux ir Saint Estephe. 1° C mažiau alkoholio nei 2020 – aisiais, daugiau rūgšties, rodos, atliepė vis labiau populiarėjančią lengvesnio, gaivaus raudonojo vyno madą.
Baltosioms vynuogėms vėsa netrukdo. Todėl sunkesnėse dirvose esantys vynuogynai davė puikios koncentracijos derlių. Dėl vėlai pradėjusio plisti kekero saldaus vyno pagaminta perpus mažiau nei įprastai.
Bernard Magrez 2021 metų en primeur
Vynas |
Degustacijos užrašai |
Balas |
Château Les Grands Chenes Medoc 2021
|
Avietės ir gervuogės, vanilė, našlaitės, mėlynių sultys. Gaivus, vaisiškas, šilkiniai taninai. Vaisiškas, švarus, taurus. |
91 |
Clementin de Pape Clement Pessac Leognan 2021
|
Vyšnios, trešnės, juodieji serbentai. Gaivus, bet harmoningai, vidutinio svarumo. Velvetiniai taninai. Elegantiškas, klasikinis, bet ne žalias.
|
90 |
Château La Tour Carnet GCC Haut Medoc 2021
|
Vanilė ir juodieji serbentai, natelės dūmo, mėtos. Gana svarus, saldžiai svarus, vaisiškas. Vidutinė rūgštis. 92. Geras, bet vėlgi vidutinės koncentracijos ir ilgio. Labiau bordo ąžuolo klasika. Poskonis su mėlynių uogiene ir vanile
|
92 |
Château Pape Clement GCC de Graves 2021
|
Gervuogės, juodieji serbentai, našlaitės, taniniškas ir vaisiškas. Puikaus balanso., tvirti prinokę fine grained taninai. Pabaigoje lyg gervuigių sulčių su rožėmis. Gėliškas, su raudonų uogų gaivumu ir superelegantiškų tankių taninų. Ne per daug alkoholio.
|
94 |
Château Fombrauge Saint Emilion Grand Cru 2021
|
Gervuogės, aviečių uogienė, trešnės nokios ir saldžios. Gaivus, vidutinių taninų, koncentruotas, kiek sūrus. Nemažai alkoholio, ji su uogomis juodomis kuria likerio pojūtį gan agaivuas.
|
93 |
Château Tour Carnet Bordeaux Blanc 2021
|
Alyviniai uobuoliai, kriaušės, net medus, vanilė, brioche ir iš ten lenda sb žolė ir ananasas. Gaivus, egzotiškas, svarus prieskoniškas. Sb burnoje tikras su umami |
93 |
Château Pape Clement Blanc Pessac Leognan 2021 |
Žolė, laimas, agrastai, net rabarbarai, kiviai, svarus, gaivus, koncentruotas ir saldžių nuostabių, citrininių vaisių. 95,5. Elegantiškas ir skanus.
|
96 |
Château Clos Haut Peyraguey Sauternes 2021
|
Ramunėlės, besifermentuojantys persikai, persikai, kriaušės, pavasarinis medus, saldus, skanus, gaivus. Savotiškai įeleketrintas dėl rūgšties, bet ir pakankami klampus. Reikia laiko integracijai. |
94 |
.