Stilių įvairovė
Pasaulyje ‘Sauvignon Blanc’ auginama beveik visur, kur pakanka saulės, bet nelabai karšta ir vyrauja drėgnas, gana derlingas dirvožemis. Prancūzijos (Luara ir Bordo) ir Naujosios Zelandijos (Morlboras ir Martinboras) tandemą papildė Robertsonas PAR, Napos slėnis Kalifornijoje, Kasablanka Čilėje, Štirija (Steiermark) Austrijoje, Friulis Italijoje, Rueda Ispanijoje, Adelaidės kalvos (Adelaide Hills) Australijoje. Seniai nebedaroma vien klasikinio – žoliško ir rūgštaus – „Sauvignon Blanc“. Kiekviename regione dėl skirtingo klimato, dirvožemio, vyndarystės tradicijų gaminamas savitas vynas:
– šviežias, ne ąžuolinis – švaraus, gaivaus skonio, tačiau palyginti nestipraus aromato vynas, aptinkamas tarp nebrangių bordo. Siekiant pagaminti lengvą, nepretenzingą vyną, ‘Sauvignon Blanc’derinama su nedideliu kiekiu ‘Semillon’ ir ‘Muscadele’. Analogiško vyno padaroma Prancūzijos pietvakariuose, Australijoje.
– žemiškas – svarus, burną pripildantis skonio ir kvepiantis dūmu, drėgna žeme. Toks daromas Puji Fiumė (Pouilly Fumé) komunoje Luaros slėnyje bei tuose Bordo ūkiuose, kuriuose vynas ąžuolo statinėse laikomas trumpai. Šiame vyne kvapniąją žolišką ir vaisišką „Sauvignon Blanc“ prigimtį pažaboja skonio minerališkumas.
– ąžuolinis – sūdrios, grietinėliškos tekstūros ir dūmiško aromato „Sauvignon Blanc“ nuo seno daromas Cru Classe vynuogynuose Bordo. Tačiau analogiško vyno šiandien daug gaminama Austrijoje, Kalifornijoje.
– kvapnusis – žolių, citrusinių vaisių, agrastų aromato, šviežios, net aštrios rūgšties vynai atkeliauja iš Naujosios Zelandijos, Sansero komunos Luaros slėnyje, Ruedos Ispanijoje, Čilės. Daugeliui tai ir yra klasikinis „Sauvignon Blanc“ stilius – lengvai atpažįstamas, labai kvapnus.
„Sauvignon Blanc“ klasika Sansere (Luaros slėnis)
Sansero vyno paslaptis slypi dirvoje. Klintingas Juros periodo[1] Kimeridžio molis (toks pat randamas Šabli ir Šampanėje) gausus suakmenėjusių kriauklelių. Dėl to vynai yra gaivūs, tyri ir kvapnūs. Kitame Luaros krante esančio Puji Fiumė dirvoje matomos dar ir titnago skeveldros, o Sansere – rausvi smiltainio akmenukai (caillottes) ir balto fosilinio priemolio akmenukai (terres blanches). Abiejose apeliacijose dėl titnago ir geležingo smiltainio gerame vyne jausite dūmo dvelktelėjimą (fumé pranc. – rūkytas), tačiau „Sancerre“ – gėliškesnis, vaisiškesnis.
Sansero (Sancerre) miestelis nuo senovės Romos laikų slėnyje užima strateginę vietą – nuo smiltainio kalvos viršūnės matosi visos apylinkės. Čia įspūdingiausia ir nakvoti, mat beveik visi viešbučiai pastatyti taip, kad pro langus atsivertų kuo platesnė panorama. Tačiau geriausi vynuogynai auga aplink greta esantį Šavinjolio (Chavignol) miestelį, garsėjantį ir ožkų pieno sūriais „Crottin de Chavignol“. Įspūdingiausias šiose apylinkėse yra Le Mont Damnes – „prakeiktasis kalnas“ su stačiuose šlaituose pabirusiais baltais priemolio akmenukais, kuriuose gausu suakmenėjusių kablelio formos austrių (Exogyra virgula). Toks dirvožemis sulėtina vynuogių nokimą, todėl derlius skinamas vėliau ir yra kokybiškesnis. Vynai atsiveria kitą vasarą po derliaus nuėmimo ir bręsta lėčiau, atskleisdami atogrąžų vaisių aromatus. Geriausieji gali būti itin ilgaamžiai. Tai viena puikiausių terroir Sansere, neveltui vyninė „Henri Bourgeois“ čia augina vynuoges savo geriausiam ąžuolo statinėse nebrandintam vynui „M. D. de Bourgeois“.
Bourgeois šeimos protėvis Etienne‘as, žinomas kaip Henri, pirmasis Sansere pradėjo vyną fermentuoti ąžuolo statinėse. Jo vardu pavadintas vynas „Etienne Henri“ fermentuojamas naujose ąžuolo statinėse, po to metus laikomas statinėse su mielių nuosėdomis. Vėliau vynas dar 10–12 metų gali bręsti butelyje. Uogos auginamos titnaginguose dirvožemiuose palei Luaros upę. Titnagas kaupia šilumą, vynuogės noksta greičiau, vynas tampa galingesnis ir aštresnis, kiek uždarokas, kol jaunas, tačiau keletą metų pabrandintas butelyje atskleidžia nuostabų kompleksiškumą.
Sansero vynas pagal skonį lyginamas su šampanu ir šabli. Ypač kai žoliškuosius „Sauvignon Blanc“ aromatus ima stelbti dėl panašaus dirvožemio atsiradęs minerališkas skonis ir gaivi rūgštis.
Ąžuolinis „Sauvignon Blanc“ Štirijoje (Austrija)
Geriausius Austrijos „Sauvignon Blanc“ ragavome „Tement“ vyninėje. Nuo terasos matosi garsusis karmelitams priklausantis Ziereggo vynuogynas, o už jo – Slovėnijos kalvos. Moderni, saulėta architektūra, ypatingas dėmesys lankytojams ir nuostabūs vaizdai įkūnija Štirijos vyndarystės sėkmę. Vyninė daro ir daugiau regionui būdingų vynų: „Morillon“, „Gelber Muskateller“, „Welschriesling“, „Weisburgunder“, „Rotter Traminer“, „Gewürztraminer“, „Zweigelt“, „Blauburgunder“.
Tačiau mus domina tik „Sauvignon Blanc“. Peteris Mozeris[2] ir Wilis Klinkeris[3] paruošė keturis rinkinius aklajai vyno degustacijai. Kiekviename rinkinyje – po labai gerą 2007 m. Austrijos, Naujosios Zelandijos ir Luaros slėnio vyną. Tikslas – patikrinti, ar įmanoma atskirti Austrijos vyną tarp kitų garsenybių, ir pažiūrėti, ar jis gali patikti labiau, nei klasikiniai „Marlborough“, „Sancerre“, „Pouilly Fumé“. Skamba taurės, kai kurie vynai dekantuojami – ragaujame brangiausius pasaulyje, tačiau dar labai jaunus „Sauvignon Blanc“, todėl sąlytis su oru padės jiems atverti geriausias savybes.
Degustacijos rezultatai stulbina – profesionali publika tris kartus iš keturių geriausiu vynu išrenka austriškąjį. Jį atpažinti tikrai nesudėtinga:13,5–14 proc. alkoholio (svarus) ir 3–5 gramai likutinio cukraus (taigi saldi ataka burnoje) bei apelsinų, persikų, prieskonių, muskato, vanilės aromatai. Luara – gerokai lengvesnė ir gaivesnė, minerališka, sodri, o Naujoji Zelandija smūgiuoja stipriais aromatais ir ypač dėl metoksipirazino (MOP)[4] atsirandančiais žolės, paprikos, mėtos ir panašiais aromatais.
Nuostabiausia, kad tokio ąžuolinio stiliaus vyno Štirijoje padaroma beveik kiekvienoje ‘Sauvignon Blanc’ auginančioje vyninėje. Tai reiškia, kad vyndarių bendruomenė mąsto vienodai ir turi tvirtus idealus. Kam patinka saldžių, o ne žoliškų aromatų prisodrintas „Sauvignon Blanc“, tas gali drąsiai dairytis Austrijos skyriaus lentynų viršuje – ten, kur sudėti geriausi parduotuvių asortimento buteliai.
Koks kamštis geresnis, Bourgeois šeima aiškinasi eksperimentuodama. 2007 metų derliaus vynas „Les Baronnes Sancerre AOC“ buvo užkimštas keturiais skirtingais kamščiais. 2009 metų vidury su vyndariu POPONDR degustuodami vynus galėjome įsitikinti naujųjų technologijų galia (vyndarys vyną pilsto į
2-uoju numeriu pažymėtu kamščiu kemšamus butelius).
„Bourgeois Les Baronnes Sancerre AOC 2007“ iš skirtingais kamščiais užkimštų butelių
Kamščio tipas |
Vyno aprašymas |
1. Užsukamas „Stelvin“ |
Dūmas, svogūnienė, oksidacijos pojūtis. Gaivus, rūgštus su džiovintų obuolių ir svarainių užuominomis. |
2. Užsukamas „Stelvin“su nedidele azoto doze |
Juodieji serbentai, paprika, juodųjų serbentų lapai, truputį agrastų. Labai gaivus. |
3. Klijuotas kamštis su priklijuotu vientiso kamščio sluoksniu |
Truputį uždaras, saldus, kvepia persikais. Mažiau rūgšties, juntamos raugintų kopūstų užuominos. |
4. Plastikinis kamštis |
Uždaras žoliškas kvapas. Minkštas, primenantis Naująją Zelandiją, išraiškingo aromato ir skonio. |
2007 m. „Sauvignon Blanc“ iš Luaros slėnio
Pavadinimas |
Aprašymas |
Šalis, regionas |
Vertinimas |
Henri Bourgeois La Demoiselle de Bourgeois Pouilly Fumé 2007 |
Citrinos, žolių, dūmo aromatas. Sodrus, ilgai trunkantis minerališkas skonis. Titnagą primenanti struktūra. Labai kokybiškas. 12,5 proc. |
Prancūzija, Luaros slėnis, Puji Fiumė |
93 |
Didier Dagueneau Pur Sang Pouilly Fumé AOC 2007 |
Kriaušių ledinukų ir džiovintos žolės aromatas, dūmo niuansai. Labai gaivus, net aitrokas, labai ilgai trunkantis poskonis. 12,5 proc.
|
Prancūzija, Luaros slėnis, Puji Fiumė |
93 |
Comte Lafond Sancerre AOC 2007 |
Agrastų, vanilės aromatas. Labai gaivi rūgštis, minerališkas, sausas, juntama rami harmonija su vos pastebima oksidacija. Glotni ir ilgai trunkanti skonio pabaiga. 12,5 proc. |
Prancūzija, Luaros slėnis, Sanseras |
92 |
Domaine Vacheron Sancerre AOC 2007 |
Agrastų aromatas. Labai minerališkas, sodrus, gaivus, nesauso skonio. 13 proc. |
Prancūzija, Luaros slėnis, Sanseras |
89 |
2007 m. „Sauvignon Blanc“ iš Naujosios Zelandijos
Pavadinimas |
Aprašymas |
Šalis, regionas |
Vertinimas |
Highfield Estate Sauvignon Blanc Highfield 2007 |
Žolių, dūmo, moliūgų sėklų aromatas. Tekstūruotas, taurus, minerališkas. Klasikinis stilius. 13,5 %. |
Naujoji Zelandija, Morlboras |
92 |
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2007 |
Kvepia paprika, mėtomis, pipirmėtėmis, šaltmėtėmis. Sausas, puikaus balanso, minerališkas. Salstelinti ataka, ilgai trunkantis harmoningas skonis. 13,5 proc. |
Naujoji Zelandija, Morlboras |
92 |
Clos Henri Sauvignon Blanc 2007 |
Stiprus paprikos, žirnių aromatas. Galingas skonis, saldi ataka. Truputį minerališkas, klampus. 13,5 %. |
Naujoji Zelandija, Morlboras |
92 |
Saint Clair Pioneer Block 2 Sauvignon Blanc 2007 |
Labai kvapnus: j. serbentų šakelės, žalioji citrina, truputį žolių. Vidutinės rūgšties, koncentruotas, sausas, trintų j. serbentų skonio. 13 proc. |
Naujoji Zelandija, Morlboras |
91 |
Austrijos „Sauvignon Blanc“
Pavadinimas |
Aprašymas |
Šalis, regionas |
Vertinimas |
Erwin Sabathi Possnitzberg Limited II Sauvignon Blanc 2007 |
Savitas, intensyvus džiovintų vaisių, medaus, juodųjų serbentų aromatas. Ąžuolo taninų nejuntama, tik svarumas, vidutinė, tvirta, minerališka rūgštis, saldi ataka. |
Austrija, Pietų Štirija |
93 |
E. & W. Polz Therese Sauvignon Blanc 2007 |
Prinokusių pasijų vaisių, nektarinų, vanilės aromatas. Saldi ataka, klampus, svarus. |
Austrija, Pietų Štirija |
92 |
Tement Zieregg Sauvignon Blanc 2007
|
Vanilės, džiovintų persikų, prinokusių slyvų, figų aromatas. Saldi ataka, švelnus, į persikus panašus poskonis. |
Austrija, Pietų Štirija |
91 |
Tement Zieregg Sauvignon Blanc 2003 |
Kvepia žole, dilgėlėmis, pipirais ir vanile bei oda, galanterijos parduotuve. Burnoje persikų ir džiovintų figų skonis. |
Austrija, Pietų Štirija |
91 |
Ploder Rosenberg Linea Sauvignon Blanc 2006 |
Trintos braškių uogienės ir truputį pikantiškas žoliškas aromatas. Glotnios grietinėlės tekstūros su gaivia, vaisiška pabaiga. |
Austrija, Pietryčių Štirija |
91 |
Wohlmuth Elite Sauvignon Blanc 2005 |
Odos, riešutų, vanilės, agrastų persikų aromatas. Gaivus, puikaus balanso skonis. Tekšės uogų poskonis. |
Austrija, Pietų Štirija |
90 |
Dom. Muller Der Sauvignon Private Reserve 2007 |
Persikų, slyvų, trešnių, odos aromatas. Brandus, sodrus skonis. |
Austrija, Vakarų Štirija |
90 |
Gross Sulz Sauvignon Blanc 2007 |
Vanilės, ąžuolo statinės aromatas. Saldi ataka. Ilgai trunkantis, harmoningas skonis. |
Austrija, Pietų Štirija |
90 |
Neumeister Klausen Erste STK –Lage Sauvignon Blanc 2007 |
Prinokusių uogų, kaulavaisių aromatas. Saldi pirmoji ataka, pipiriška pabaiga. Gaivus, gero balanso. |
Austrija, Pietryčių Štirija |
89
|
Walter Skoff Obegg Sauvignon Blanc 2007 |
Gaivus agrastų aromatas. Truputį gazuotas, vaisiško skonio su pavasarinių lapelių poskoniu. |
Austrija, Pietryčių Štirija |
89 |
Stefan Potzinger Joseph Sulz Sauvignon Blanc 2007 |
Šviežiai skintų lapelių, muskato, lazdyno riešutų aromatas. Saldi ataka. |
Austrija, Pietryčių Štirija |
89 |
Pongratz Markus Hochberg Reserve Sauvignon Blanc 2006 |
Nasturtų, avižinių sausainių ir juodųjų serbentų uogienės aromatas. Gaivus, klampus, svarus su tropinių vaisių natomis. |
Austrija, Pietų Štirija |
89 |
Sattlerhof Kranachberg Sauvignon Blanc 2007 |
Agrastų aromatas su pikantiška daržoviška nata. Kietoka saldi ataka ir šiek tiek aitrus poskonis. |
Austrija, Pietų Štirija |
88 |
Lackner Tinnacher Welles Grosse STK – Lage Sauvignon Blanc 2007 |
Prieskoniškas, tamsus. Saldi ataka, galingas, nerūgštaus skonio, truputį sutraukiantis. |
Austrija, Pietryčių Štirija |
88 |
Harkamp Kogelberg Sauvignon Blanc 2007 |
Prinokusių persikų aromatas. Malonus, minkštas vynas. |
Austrija, Pietų Štirija |
88 |
Fuchs Classic Sauvignon Blanc 2008 |
Prinokusių uogų, agrastų, vos žoliškas (piktžolių) aromatas. Lengvas, burnoje juntamas juod. serbentų lapų aromatas. |
Austrija, Pietryčių Štirija |
87 |
[1] Maždaug 150 mln. metų pr. Kr. (red. past.)
[2] Peteris Mozeris – kasmetinio leidinio „The Ultimate Austrian Wine Guide“ autorius
[3] Willis Klingeris – Austrijos vyno rinkodaros tarybos (Austrian Wine Marketing Board) direktorius
[4] Metoksipirazinas (Methoxypyrazine) – natūralus deterentas, esantis daugelyje augalų ir suteikiantis žoliškus: šviežiai pjautos žolės, paprikos, rabarbarų, juodųjų serbentų lapelių, agrastų aromatą vynui ar kitam augaliniam produktui, kuriame jis aptinkamas (aut. past.).