Apie vynuogių veislę, daugelio laikomą perspektyviausia mūsų regiono baltąja veisle, sprendžiame su someljė ir vyno ekspertų komanda ragaudami 13 vynų, kuriuos Lietuvoje, Latvijoje ir Vokietijoje surinko Paulius Kovas. Tekstas turėtų būti įdomus ir vyndariams, ir vyno mėgėjams bei pardavėjams, nes šių vynuogių vyno artimiausiais metais galėsime pamatyti parduotuvėse ir restoranuose. Jis formuos baltojo lietuviško vyno identitetą.
A. Starkus ir P. Kovas
Veislę ‘Solaris‘ 1975 m. Freiburge išvedė Norbertas Beckeris, sukryžminęs ‘Merzling’ (Seyve-Villard 5276 X (Riesling X Pinot Gris) su ‘Geisenheim 6493’ (Zarya Severa [Seyanets Malengra + Vitis amurensis] X Muscat Ottonel). Ji nuo 2004 m. laikoma vitis vinifera rūšies veisle, nors turi šiek tiek ir kitų rūšių genų. Veislė atspari netikrajai miltligei, derlinga, gana anksti sunokina uogas, kaupia daug cukraus ir atlaiko bent 20 °C šaltį, todėl tinkama Baltijos šalių, Lenkijos, Danijos, Švedijos, Norvegijos klimatui. Tiesa, didžiausi plotai prieš keletą metų buvo Vokietijoje (60 ha), Šveicarijoje (11 ha). Tai, kad vynuogė gali sunokti Lietuvos klimate, iliustruoja Rasos Šolūnės stebėjimai. Nuo 2013-ųjų nebuvo nė vienų metų, kai jos Utenos rajone augančiame vynuogyne cukraus kiekis uogose nepasiektų 21° Brix – tiek užtenka 12 % alkoholio tūriui susifermentavusiame vyne gauti nepridedant cukraus.
Raimundo Nagelės 'Solaris'
Cukraus kiekis ‘Solario‘ uogose (Rasos Šolūnės duomenys):
2013-09-14 – 22,5 °Brix,
2014-09-20 – 23 °Brix,
2015-10-01 – 23,5 °Brix,
2016-09-19 – 27,2 °Brix,
2017-10-02 – 21,5 °Brix
2018-08-31 – 26 °Brix,
2019-08-29 – 25,6 °Brix.
Portretas
„Solaris“ turi gana platų aromatų spektrą: nuo alyvuogių, žolės, agrastų, gėlių, narcizų, citrinų, obuolių, kriaušių iki ličių, apelsinų, ananasų. Bręstančiame vyne juntamos ir dyzelino, slyvienės, migdolų aromato natos. Dažniausiai gausu rūgšties, tačiau vynuogėms prinokus jos sumažėja iki vidutinio kiekio. Alkoholio tūris svyruoja apie 12 proc., tačiau vynas lengvas ar vidutinio svarumo. Sauso vyno stilius gali priminti „Sauvignon Blanc“, „Chenin Blanc“ arba „Riesling“.
Vėlyvojo skynimo vynuogių vyne gali būti iki 100 g likutinio cukraus ir šiek tiek mažiau rūgšties. Lietuviškas klimatas mūsų vyndariams suteikia pranašumų, nes Ernesto Aušvico vėlyvojo skynimo vynas yra gaivesnis, energingesnis už analogiškai darytą Manfredo Welterio vokiškąjį.
„Solaris“ palyginti gerai bręsta. 2017 m. Rasos Šolūnės vynas jau visiškai subrendęs, bet dar geras. 2016 m. Raimundo Nagelės – puikios būklės. Ilgaamžiškumo galėtų suteikti ilgėlesnis kontaktas su mielių nuosėdomis. Tokį brandinimą naudoja latvių gamintojas „Abavas“, informacijos iš Lietuvos vyndarių apie tai negavome.
Ernesto Aušvico 'Solaris" (Č.Dainarovič nuotr.)
Balanso paieškos
Įdomu buvo ragauti du Sergejaus Ignatjevo vynus: vienas buvo padarytas iš laisvai tekančių sulčių, kitas – iš spaustų. Vienas – kvapnus ir labai gaivus, kitas atrodė nokesnis ir vaisiškesnis. Sumaišius abu išeitų puikaus balanso vynas. Balansas yra tai, apie ką Lietuvos vyndariams reikėtų rimčiau galvoti. Įsipilti dar taurę norisi tada, kai nepervargsti nuo vyno skonio. Nevargina harmoningas, subalansuotas vynas. Tačiau neretas lietuviškas vynas turi bent vieną aštrų kampą: per daug ar per mažai rūgšties, baltojo vyno taninus, nepridengtus svarumu ar vaisių koncentracija. Pirmas įspūdis neblogas, tačiau kartoti taurės nebesinori. Ieškodamas priežasčių, atkreipi dėmesį, kad nemažai lietuviškų vynų fermentacijos metu ilgai neatskiriami nuo žievelių (žr. vertinimų lentelę žemiau). Mirkant žieveles vyne atsiranda baltajam vynui nebūdingų taninų, kurie vyną daro kiek sprangesnį, pikantiškai karstelintį. Gal tokiu atveju reiktų eiti iki galo ir deklaruoti oranžinio vyno gamybą, išryškinant taninus, kaip tai daro Dainius Matulevičius. O štai trumpai maceruoti „Abavas“, Sergejaus Ignatjevo vynai yra elegantiškesni, įprastesni burnoje.
Ekspertų komisija: Arminas Darasevičius, Andrius Pagojus, Petras Jarašūnas, Arūnas Starkus, Simonas Laukaitis, Rytis Grigaitis, Paulius Kovas, Ignas Borovojus
|
|
|
|
|
Astos Trinkūnienės „Solaris“ 2019
|
Neintensyvus ledinukų, citrusinių cukatų, rabarbarų, alyvuogių, žalių gėlių, žolelių ir džiovintų obuolių aromatas. Nedaug rūgšties, pusiau sausas, lengvas, paprastas. |
23 °Brix 11 % |
Skinta 2019-09-28, maceracija – 7 paros |
Daryta pagal „Medėjos“ receptą, vynuogių žaliavą skiedžiant vandeniu ir misą papildant cukrumi. |
Sergejaus Ignatjevo „Solaris“ 2019, sidabrinė kapsulė (pirmasis spaudimas) |
Intensyvios aukso spalvos. Narcizų, geltonų vaisių aromatas su redukcinėmis kopūstų natomis. Sausas, gausios rūgšties. Intensyvus, koncentruotas. |
20,5° Brix, , 11,5-12%, |
Skinta 2019- 08-23, maceracija – 2 val. |
Pirmasis spaudimas – savaime tekančios sultys. Vynuogynas – pietiniame Merkio upės slėnio šlaite. |
Sergejaus Ignatjevo „Solaris“ 2019, rožinė kapsulė (antrasis spaudimas) |
Vidutinio sodrumo aukso spalvos, su burbuliukais ant sienelių. Intensyvus ličių, citrinų, apelsinų, kriaušių, aromatas. Taninai vos karsteli, mažiau rūgšties. |
20,5 °Brix, 11,5–12 % |
Skinta 2019- 08-23, maceracija – 7 val. |
Antrasis spaudimas. Vynuogynas – pietiniame Merkio upės slėnio šlaite. |
Rasos Šolūnės „Solar Dew“ 2017 (75 % Solaris, 25 % Muscat Bleu, Kristaly) |
Šviesios aukso spalvos. Obuolių, slyvaičių, agrastų, žolelių aromatas. Subrendęs. Gaivus, harmoningas. Vidutinės koncentracijos. |
21,5 ° Brix – Solaris, kitos – mažiau |
Skinta 2017-10-02, maceracija – 14 val. |
Misa koreguota nuo 19,5 iki 21 °Brix. |
Roksala „Solaris“ 2016 (Raimundas Nagelė) |
Citrinų spalvos. Kvepia citrinomis, vanile, jogurtu, aromatai asocijuojasi su brandinimu su mielių nuosėdomis ąžuolo statinėje. Gausesnė nei vidutinė rūgštis, truputį karsteli pabaigoje. |
19,5 ° Brix, 11 % |
Skinta 2016 m. rugsėjo vidury, maceracija – 4 paros |
Karbonatingas priesmėlis, priemolis, molis. |
Roksala „Solaris“ 2018 (Raimundas Nagelė) |
Aukso spalvos. Prinokusių uogų įspūdis, bet yra ir žalių, agrastiškų natų, kai kam primena šlapią šieną. Minkštas, atrodo, lyg būtų brandintas ąžuolo statinėse.
|
20,5 °Brix, 11 % |
Skinta 2018 m. spalio pr., maceracija – 9 paros |
Karbonatingas priesmėlis, priemolis, molis. |
Ernesto Aušvico „Solaris“ 2018
|
Citrinos spalvos. Kvepia persikais, vanile, burnoje aliejiškas, vidutinio rūgštingumo, pabaigoje – sūrumo pojūtis. |
23,5 °Brix, 13 % |
Skinta 2018-08-29, maceracija – 3 paros |
Ekologinis |
Dainiaus Matulevičiaus „Solaris“ 2018 (Solaris 80 %, Supaga 20 %) |
Intensyvios aukso spalvos. Melisų, mėtų, citrusų, prieskonių aromatai, primena „Torontes“. Vidutinės rūgšties. |
21,5 °Brix, 12 % |
Skinta 2018-09-04, maceracija – 4 dienos |
Darytas kaip oranžinis vynas |
Dainija „Solaris“ 2018 (Dainius Noreika)
|
Gintaro spalvos. Kvepia juodžemiu, figomis, bulvėmis. Gerai subalansuotas, taniniškas. Tipiškas oranžinis. |
24 °Brix, 13,5 % |
Skinta rugsėjo vidury, maceracija – 7 dienos |
|
Dainija „Solaris“ 2019 (Dainius Noreika)
|
Citrinų, persikų, obuolių, gėlių, ledinukų aromatas. Gaivus, subalansuotas, koncentruotas. |
21 °Brix, 11,5 % |
Skinta 2019 m. rugsėjo pr., maceracija – 12 val. |
|
Abavas „Solaris“ 2019, Latvija
|
Citrinų spalvos. Kvepia ledinukais, gėlėmis, samanomis, skrebučiais, su dyzelino užuomazgomis. Gaivus ir harmoningas. Sausas. |
24 °Brix, 12,5 % |
Maceracija – 1 para |
Trumpai brandinta su mielėmis, sterilus filtravimas. Primena „Chenin Blanc“. |
Manfred Welter „Solaris“ 2018, Mozelis, Vokietija
|
Citrinų spalvos. Kvepia pernokusiais persikais, ličiais, cinamonu. Vidutinės rūgšties, grietinėliškas, pusiau saldus. |
28 °Brix, 12,5 % |
|
|
Ernesto Aušvico „Solaris“ 2018, saldus
|
Intensyvus gėlių, prieskonių, žoliškas, citrusinių aromatas. Pusiau saldus. |
27 °Brix, 9,5 % |
Skinta 2018-09-28, maceracija – 3 paros |
|
Garbės lenta
‘Solaris‘ veislės vynas LSA lietuviško vyno čempionatuose nuolat laimi aukščiausius apdovanojimus. Tačiau parduotuvėje nusipirkti galima tik „Roksalos“ vyno. Todėl užbaigiant apžvalgą norėtųsi palinkėti, kad geriausi vyndariai kuo greičiau įsigytų licencijas ir pateiktų savo vyno patriotiškai nusiteikusiems pirkėjams.
2020 m.
Ernesto Aušvico „Solaris“ 2019 |
Sidabro medalis |
Dainijos vynuogių vynas 2019 (Solaris) (Dainius Noreika) |
Sidabro medalis |
Dainiaus Matulevičiaus „Oranžinis“ 2019 (Solaris, Siegerriebe) |
Sidabro medalis |
Dainiaus Matulevičiaus „Oranžinis“ 2018 (Solaris) |
Sidabro medalis |
Aliaus Ulevičiaus „SiegeSol“ 2019 (Siegerrebe, Solaris) |
Bronzos medalis |
Evaldo Mikalajūno „l’été“ 2019 (Solaris) |
Bronzos medalis |
2019 m.
Ernesto Aušvico „Solaris“ 2018 |
Sidabro medalis |
Ernesto Aušvico „Solaris“ 2018 |
Sidabro medalis |
Riešės krašto „Oranžinis“ vynas 2016 |
Bronzos medalis |
Riešės krašto „Oranžinis“ vynas 2015 |
Bronzos medalis |
Dainiaus Noreikos baltasis vynuogių vynas „Dainija“ 2018 |
Bronzos medalis |
Rasos Šolūnės „SolaR Dew“ 2017 |
Bronzos medalis |
2018 m.
Ernesto Aušvico „Solaris“ 2015 |
Sidabro medalis |
Ernesto Aušvico „Solaris“ 2016 |
Bronzos medalis |
Ernesto Aušvico „Solaris“ 2017 |
Bronzos medalis |
Riešės krašto vynas „Solaris“ 2016 |
Bronzos medalis |
2017 m.
Ernesto Aušvico „Solaris“ 2016 |
Sidabro medalis |
„Roksala“ vynuogių 2016 |
Bronzos medalis |
Adomo „Solaris“ 2015 |
Bronzos medalis |
Dainiaus Matulevičiau 'Solaris'