Profesionalams ir mėgėjams vyninės atstovo Čarlio Metju Vilniuje atkimšti 2006, 2008, 2010, 2013 metų derliaus vynai ne veltui stebino ypatingu taurumu, stilingumu, jautriu oro sąlygų atspindėjimu. Legendinis vynas gimė trijų XX a. įtakingiausių JAV ir Prancūzijos vynininkų – barono Filipo, jo dukros Filipinos de Rotčild bei Roberto Mondavi – pastangomis. Nuo 1979 metų jis daromas kaip Medoko Premier Grand Cru Classés ir savo reputacija jiems prilygsta, nors kaina, vartotojų džiaugsmui, dar atsilieka.
1978-aisiais, praėjus vos dvejiems metams po sėkmingos Stiveno Sparjė organizuotos Paryžiaus degustacijos, kurioje Kalifornijos vynas pasirodė geriau už prancūziškąjį, Robertas Mondavi buvo pakviestas atskristi pas Filipą Rotčildą. Jam viešint „Mouton Rothschild“ ūkyje buvo kalbama apie viską, tik ne apie vyną. Prieš penkiolika metų prikėlęs Kalifornijos vyno pramonę, tačiau 1978 m. su šeima besikivirčijantis R. Mondavi jau buvo tuo benusiviliąs, kai netikėtai gavo kvietimą ateiti ryte į barono miegamąjį. Šešiasdešimt penkerių metų aristokratas reikalus tvarkydavo rytais lovoje, vilkėdamas šilkiniais naktiniais. Pasiūlymas atpirko nerimą: „dviejų lygių sąjungoje“ padaryti geriausią Amerikos vyną.
Už pirmuosius bandymus – vynuogynų plotelių atranką ir gamybą – buvo atsakingi R. Mondavi sūnus Timas ir „Mouton Rothschild“ vyndarys Liusjenas Sijono. Neatrodė, kad sąjunga bus lengva. Timas – jaunas vyndarys, daręs vyną šeimai priklausančioje „Charles Krug“ vyninėje. Jam patiko svarūs, vaisiški vynai, jis mėgo rizikuoti ir vyną ramia sąžine filtravo, o Liusjenas rinkosi struktūrą, asketiškumą, nemėgo rizikos, bet vyno nefiltravo. Nuo 1984 metų vietoj Liusjeno vyną su Timu Mondavi iki 2000-ųjų darė Patrikas Leonas.
Čarlis Metju
1991 metais buvo pastatyta atskira gravitacinė vyninė Oukvilyje. Aplink ją suformuotas 69 ha vynuogynas. Nemažą dalį vyno sudaro garsiausio Napos vynuogyno To-Kalono derlius. To-Kalono plotas padidėjo 2005 m. T. Mondavi verslą pardavė „Canstellation Brands“ ir kaip kompensaciją „Opus One“ perdavė Pietų To-Kalonu vadinamą vynuogyną. Po sandorio vyninėje liko tik vienas vyndarys. Vilniuje ragautų vynmečių vyno autorius Maiklas Silačis. Jo dėka visas ūkis ekologinis, 11 ha To-Kalono vynuogyno prižiūrimi biodinamiškai. Vietoj labai senų ir neproduktyvių vynmedžių sodinant naujus, atsiranda didesnė klonų įvairovė, tai suteikia vynui daugiau kompleksiškumo.
Nuo 2005 m. vynas parduodamas per 21 Bordo vyno pirklių namus. 50 % iš maždaug 250 000 butelių eksportojama. Svarbiausios eksporto rinkos: Japonija, Didžioji Britanija, Vokietija, Šveicarija. Antri metai daromas kelių derlių mišinys – antrasis ūkio vynas „Ouverture“.
Šefas Mher Gevorkjan
2006
Gana vėsūs metai – mažiausiai saulės per 25 metus. Kol jaunas, palyginti vaisiškas, ir labai švelnių, šilkinių taninų, svarus (daug ‘Merlot‘), tačiau subrendęs labai prieskoniškas: saldymedis, derva, saldūs prieskoniai, tabakas (stipri ąžuolo statinių įtaka), dūmas ir šiek tiek slyvų, trešnių. Dėl prasidėjusios brandos daugeliui ragavusių šis vynas pasirodė patraukliausias. 94 balai.
77 % ‘Cabernet Sauvignon’, 12 % ‘Merlot’, 5 % ‘Cabernet Franc’, 3 % ‘Petit Verdot’, 3 % ‘Malbec’. Maceracija truko 26 dienos. 17 mėn. brandintas naujose prancūziško ąžuolo statinėse.
2008
Šalna sugadino pusę uogų. Karšta vasara dar labiau sukoncentravo ir taip mažą derlių. Ypatingas juodųjų serbentų aromatas, su derva, gervuogių uogiene, nemažai ąžuolo, daug taninų, rūgšties – galingas uogiškas vynas. Dar labai jaunas, vaisiškas, bet skanus. 96 balai.
86 % ‘Cabernet Sauvignon’, 8 % ‘Petit Verdot’, 4 % ‘Merlot’, 1 % ‘Cabernet Franc’, 1 % ‘Malbec’. Maceracija truko 22 dienas. 17 mėn. brandintas naujose ąžuolo statinėse.
2010
Sunkūs, kontrastingi metai: šaltą lietų keitė karštis, nuo kurio gelbėtasi paliekant daug lapijos ant krūmo prieš derliaus nuėmimą. Vyndario mėgstamiausi metai. Juodų uogų uogienės su rožių žiedlapiais aromatas, šiek tiek paprikos dūmo, vanilės. Labai elegantiškas, minerališkas (grafito pojūtis).
84 % ‘Cabernet Sauvignon’, 4 % ‘Petit Verdot’, 5,5 % ‘Merlot’, 5,5 % ‘Cabernet Franc’, 1 % ‘Malbec’. Maceracija truko 19 dienų. 18 mėn. brandintas naujose ąžuolo statinėse.
2013
Šilta žiema, idealus oras žydėjimo metu, karšta vasara lėmė labai gerą derlių. Koncentruotas uogienės, prinokusių juodų uogų, prieskonių, egzotiškos ulongo arbatos, vanilės, našlaičių aromatas. Labai svarus, galingas, su gausiais taninais.
79 % ‘Cabernet Sauvignon’, 7 % ‘Cabernet Franc’, 6 % ‘Petit Verdot’, 6 % ‘Merlot’, 2 % ‘Malbec’. Maceracija truko 18 dienų. 17,5 mėn. brandintas naujose ąžuolo statinėse.
Prie vyno „Boff“ restorane buvo patiekti šie patiekalai:
Kepsnys „Rossini“ su kreminiu pievagrybių padažu prie „Opus One 2006“;
Ėriuko nugarinė su kaulu, bulvės „Anna“ prie „Opus One 2008“;
Grūdais maitintas juodojo anguso iš Australijos kepsnys, smidrai prie „Opus One 2010“;
Jautienos nugarinės kepsnys „Rubia Gallega“ prie „Opus One 2013“.