Šiaurės rytų Prancūzijoje esanti brangiausio pasaulio vyno gimtinė gali pasirodyti paprasta – vos dvi dominuojančios vynuogių veislės. Jei vynas baltasis, tai įprastai jis pagamintas iš ‘Chardonnay‘ vynuogių, o štai raudonasis beveik visada gaminamas iš ‘Pinot Noir‘ uogų. Tačiau būtent šiame Prancūzijos regione galima įsitikinti, kiek daug priklauso nuo augavietės ir skirtingų derliaus metų ypatybių. Vynas čia žymimas pagal vynuogių auginimo vietą bei vynuogyno statusą.
Ant šiaurinėje Kot de Bono (Cotes-de-Beaune) dalyje esančios Kortono kalvos plyti Grand Cru vynuogynai, priklausantys Aloks Kortono (Aloxe-Corton), Pernan Verželeso (Pernand- Vergelesses) ir Ladua (Ladoix) kaimams. Į vakarus nuo kalvos viršūnėje esančio miško yra baltajam „Chardonnay“ vynui skirta Corton-Charlemagne Grand Cru apeliacija. Leisdamiesi šlaitu žemyn į pietus atsiduriame Corton Grand Cru zonoje, kurioje karaliauja raudonasis „Pinot Noir“ vynas. Corton apeliacijoje, nors retai, bet pasitaiko ir baltųjų vynuogių, tuomet vynas gali būti žymimas nuoroda Corton-Charlemagne arba Corton blanc (itin retai).
„Corton-Charlemagne“ vynuogynui pavadinimas suteiktas Romos imperatoriaus Karolio Didžiojo garbei, nes kadaise būtent jam priklausė Kortono kalva. Pirmąsyk pavadinimas „Clos de Charlemagne“ paminėtas dar 1375 metais, nors apie ant kalvos plytinčius vynuogynus rašyta dar 696 m. 775 m. didžiają kalvos dalį šeimininkas perdavė šv. Andošo Soljiečio abatijai. Legenda pasakoja, kad paskui Karolis Didysis abatams liepė plotuose, kur greičiausiai nutirpsta sniegas, pasodinti ‘Pinot Noir‘ vynuogių. Tačiau po kiek laiko ketvirtoji valdovo žmona Luitgard buvo nepatenkinta raudonojo vyno lašais ant žilos vyro barzdos ir įsakė dalyje vynuogynų vynmedžius pakeisti į ‘Chardonnay‘. Taip gimė „Corton-Charlemagne“.
Beveik pusę Corton-Charlemagne apeliacijos sudaro du vynuogynai: šiauriau esantis „En Charlemagne“ ir piečiau esantis „Le Charlemagne“. Šiuose vynuogynuose dominuoja mergelio ir kalkakmenio dirvožemis, geriausiai tinkamas baltosioms vynuogių veislėms. Leidžiantis šlaitu į pietus vis daugiau dirvožemyje molio ir geležies, kuris tinkamesnis raudonosioms vynuogėms sirpti.
Kasmet pagaminama apie 300 tūkst. baltojo vyno butelių su nuoroda Corton-Charlemagne Grand Cru, t. y. beveik du trečdaliai viso baltojo Burgundijos Grand Cru vyno. Šis vynas beveik visada fermentuojamas ąžuolo statinėse ir brandinamas jose iki 18 mėn. Naujų statinių dalis svyruoja nuo 15 iki 50 proc. Vynas įprastai gali tauriai bręsti 25–30 metų.
Dėl pavasarinių šalnų 2016 metų derliaus „Corton-Charlemagne“ yra gana įvairūs: kai kurie yra itin ryškios rūgšties ir žalių obuolių bei žaliųjų citrinų žievelės aromato, kitų rūgštis daug švelnesnė, labiau juntamas vaisiškas skonis. Šalnų pakąstuose vynuogynuose uogos noko lėčiau, sukaupė daugiau rūgšties, o štai šalnų nepaliestuose plotuose uogos prisirpo labiau.
2016 metų derliaus vyno kokybė neabejotinai triumfavo prieš kiekybę: dėl gamtos išdaigų stipriai sumažėjo derlingumas, bet skonis tapo labiau koncentruotas.
2018 metų kovo mėnesį pavyko paragauti apie 30 baltųjų Grand Cru iš Kortono. Geriausiųjų vertinimus ir aprašymus pateikiu lentelėje.
VYNAS | APRAŠYMAS | ĮVERTINIMAS |
Domaine Comte Senard Corton- Charlemagne 2016 |
Intensyvus liepžiedžių, medaus ir nektarinų aromatas. Kiek didesnio nei vidutinio intensyvumo rūgštis sukuria itin gerą skonio dermę. Itin ilgas vaisiškas, bet taurus poskonis. |
94 |
Domaine Bonneau du Martray Corton- Charlemagne 2016 |
Tyras baltažiedžių gėlių ir citrusų aromatas su lengvais vanilės ir grietinėlės tonais. Vynas dar labai jaunas, kiek uždaroko, bet labai kompleksiško aromato: baltųjų persikų, citrusų bei egzotiškų prieskonių. Itin ilgai išliekantis poskonis. |
93,5 |
Domaine d’Ardhuy Corton-Charlemagne 2016 |
Gerai dera persimonų ir baltųjų persikų aromatai su brandinimo statinėje aromatais – vanilės bei egzotiškų prieskonių. Sodraus, itin ilgai išliekančio skonio. |
93,5 |
Domaine Dubreil-Fontaine Corton- Charlemagne 2016 |
Minerališkas baltažiedžių gėlių, žaliųjų obuolių aromatas su subtiliais liepų medaus tonais. Ilgai trunkantis subalansuotas skonis mena citrusus ir kaulavaisius. |
93 |
Domaine Faiveley Corton-Charlemagne 2016 | Akacijų žiedų, žaliųjų citrinų žievelių ir egzotiškų prieskonių aromatas. Skonis sodrus, bet elegantiškas: gaivi rūgštis sukuria gerą atsvarą vaisių ir prieskonių tonams. |
93 |
Domaine Michel Voarick Corton- Charlemagne 2016 |
Obelų žiedų, obuolių, karamelės, slyvaičių, citrusų aromatas. Ilgai išliekantis poskonis, geras skonio balansas, vidutinė rūgštis. |
93 |
SCEV Chateau Corton C Corton-Charlemagne 2016 |
Sirpaus vaisiško abrikosų, baltųjų persikų, apelsinų žievelių ir egzotiškų prieskonių aromato. Gerai subalansuotos rūgšties. Ilgai išliekančio poskonio. |
92 |
Domaine du Chateau de Meursault Corton- Vergennes Blanc 2016 |
Sirpaus kaulavaisių ir liepžiedžių medaus aromato. Raudonų obuolių ir sirpių kaulavaisių skonį papildo prieskonių tonai. Ilgai išliekantis poskonis. |
92 |
Domaine Follin-Arbelet Corton-Charlemagne 2016 |
Vaisiškas aromatas su medaus, obuolių ir geltonųjų slyvaičių kvapais, kuriuos papildo prieskonių tonai. Geras ilgai trunkančio skonio balansas. |
92 |
Domaine Michel Mallard et Fils Corton- Charlemagne 2016 |
Itin prieskoniškas aromatas su aiškiai juntama vanile. Ryškus kaulavaisių skonis ir vidutinio intensyvumo rūgštis. |
92 |
Domaine Comte Serand Corton Blanc 2016 | Sirpus vynas su ryškiu kaulavaisių aromatu ir gerai subalansuota gaivia rūgštimi. | 92 |
Domaine Marguerite Carillon Corton- Charlemagne 2016 |
Baltažiedžių gėlių, akacijų medaus, prieskonių ir baltųjų persikų skonis. Vidutinio intensyvumo citrusiška rūgštis. |
91 |
Domaine Jean-Pierre Maldant Corton- Charlemagne 2016 |
Prieskoniškas vynas su persikų ir abrikosų tonais. Dominuoja kaulavaisių ir citrusų skonis. Vidutinio intensyvumo rūgštis. |
91 |
Domaine Poisot Pere et Fils Corton- Charlemagne 2016 |
Vaisiškas geltonų obuolių, kaulavaisių, irisų ir prieskonių aromatas. Minerališkas skonis. | 91 |
Domaine Bertagna Corton-Charlemagne 2016 |
Uždarokas gėlių, obuolių ir kaulavaisių kvapas. Itin gaivus rūgštus skonis | 91 |
Domaine Antonin Guyon Corton- Charlemagne 2016 |
Aromate aiškiai juntama brandinimo ąžuolo statinėje įtaka: vanilė bei kiti prieskoniai, kaulavaisiai. Ryški citrusiška rūgštis. |
91 |
Domaine Rapet Pere et Fils Corton- Charlemagne 2016 |
Neintensyvus žalių obuolių ir žaliųjų citrinų žievelių aromatas. Skonis mena obuolius ir citrusus. | 91 |
Domaine Pierre Ravaut Corton-Charlemagne 2016 |
Lengvas citrusų ir žaliųjų obuolių aromatas. Didesnio nei vidutinio intensyvumo rūgštis. Prieskoniškas skonis. |
91 |