Brangiausias, galingiausias, ilgaamžiškiausias JAV vynas yra “Cabernet Sauvignon” iš Kalifornijos - valstijos, kuri rytine siena ribojasi su (kaip dabar visi gerai žinome) 6 Amerikos prezidento rinkikus turinčia Nevada. Link Europos plaukia 2017 ir 2018 metais pagamintas vynas, tačiau parduotuvėse ir restoranuose vis dar galima rasti 2016 m. derliaus butelių. Pateikiame britų vyno žurnalas „Decanter“ derliaus apžvalgos (autorė Tina Gellie) santrauką.
2016- ieji neabejotinai vieni geriausių šiame tūkstantmetyje Kalifornijos „Cabernet Sauvignon“ vynui. Šilta, sausa žiema, todėl vynuogienojai išsprogo anksti. Po – gana karšta vasaros pradžia ir vėsus rugpjūtis. Palyginti negausus derlius buvo renkamas lėtai, vyndariai galėjo be streso priimti geriausius sprendimus, o vynas buvo išlaikęs gaivumą. Geriausi vynai yra tiršti, energingi, vibruojantis. Jų tyrumas, geras balansas suteikia galimybę lyginti subregionų, mikroklimatų įtaką. Tačiau tie, kas norėjo paaukoti terroir požymius, galėjo be pastangų pasiekti daugiau nokumo. Į 2016- uosius panašūs vynai 2018- aisiais. Panašios kokybės 2013- ieji gavosi labiau taniniški, raumeningi. Šio derliaus vynas turėtų patikti rūsių savininkams, nes vynas turi struktūrą ir galią, garantuojančią ilgaamžiškumą, bet yra nupoliruoti, turtingo skonio, todėl malonūs gerti jauni. Ragaujant 2016- uosius nesunku įžiūrėti gamintojo stilių.
James Doidge: „Didžioji dalis iš paragautų 81 vyno buvo kaip geriausia reklama tam, ką Kalifornija gali padaryti. Daug rūgšties, gaivumo, gėliškumo, ko trūkdavo anksčiau“.
Ronan Sayburn MS: „man įspūdį padarė tai, kad beveik nepajuto „winemaker fiddling“ – „vyndarių meistriškumo“ - prieš dešimt metų tokioje degustacijoje būtume pajutę sunkią vyndario ranką: per daug nokumo, per daug ąžuolo ir misos korekcijos. Šis derlius gerai parodo kad Napa juda link švarių vaisių, ankstesnio derliaus nuėmimo ir protingai naudojamo ąžuolo“.
Stephen Brook: „Alkoholis man vis dar problema. 2016-aisiais Kalifornijai buvo gera proga padaryti liekną Medoko stilių, bet nežiūrint to, ragaudamas pajutau, kad dauguma gamintojų skynė per vėlai, garbindami gerą fenolinį nokumą, o ne siekdami balanso ir gaivumo“.
Doidge sutiko, kad kad alkoholis kai kuriuose vynuose buvo problema, tačiau nemažai vynų su 15% ir daugiau alkoholio buvo geriausiai įvertinti, nes svarumą subalansuodavo struktūra ir vaisiškumas. Gerai suvaldytas ąžuolas. Geriau nei kai kuriuose Bordo vynuose ar Australijoje.
Geriausiai įvertinti vynai
95 balai:
94 balai: