Tarptautinė vertinimo komisija internetinės transliacijos metu paskelbė sąrašą Lietuvos, Latvijos, Estijos, Sankt Peterburgo ir Baltarusijos restoranų ir barų, kurie turi geriausius vyno meniu. Iš 42 vertintų restoranų aukščiausiu įvertinimu – trimis žvaigždutėmis – šiemet turi teisę puoštis vienintelis Lietuvos restoranas – „Monte Pacis“. Dviem žvaigždutėmis įvertinti: „Kempinski“ viešbučio baras „Atellier“, vyno baras „Somm“ ir restoranas „Esperanza“. Vieną žvaigždutę gavo: „Muros“, „Dine“ ir „El Mercado“. Rekomenduotinų sąraše – „Ertlio namas“ bei „Sofa di Pancho“.
Virtuali apdovanojimų ceremonija balandžio 17 d. vyko atsižvelgiant į epidemiologinės situacijos apribojimus: joje dalyvavo tik vedėjas ir techninis personalas. Be kauniečių restorano „Monte Pacis“, trimis žvaigždutėmis buvo įvertinti šeši restoranai ir barai Rygoje, du – Taline ir vienas Minske (abėcėlės tvarka):
„Monte Pacis“ savininkė Indra Ramanauskienė pasakojo, kad šiemet neturėjo didelių lūkesčių. Vyno meniu ji prieš varžybas visada atnaujinanti, sutvarkanti, tačiau vyno atranka vyksta ištisus metus. Ji atsižvelgia į vertinimo komisijos pastabas, analizuoja geriausių restoranų vynraščius ir seka madas. Kategorijoje „Stebinantis“ „Monte Pacis“ nusileido tik restoranui „Barents“. Paklausta, ar žmonės domisi šioje kategorijoje vertinamais natūraliaisiais, biodinaminiais, keraminiais vynais, pirmoji sertifikuota Lietuvos someljė sakė, kad retai kas atvažiuoja tik dėl tokio vyno, ragauja daugiau iš įdomumo. „Monte Pacis“ nuolat išsiskiria ir stipriausiu desertinio vyno meniu Baltijos šalyje. Deja, anot p. Indros tai taip pat nėra dažniausiai parduodamas vynas. Jo daugiausia išpilstoma per degustacijas. Pažaislio vienuolyne veikiantis restoranas šiuo metu uždarytas. Planuojama jį atidaryti tik po karantino.
Dviem žvaigždutėmis apdovanoti (abėcėlės tvarka):
Narimantas Miežys – „Somm“ vyno restorano direktorius džiaugiasi dalyvavimu šiose varžybose, nes jos verčia tobulėti: rinkdamasis vynus į meniu ieško senesnių derliaus metų, geresnių apeliacijų, permąsto pateikimo logiką, ištaiso klaidas. Kontruktyvi kritika, anot daugkartinio Lietuvos someljė čempiono, verčia pasitempti, nors klientų srauto padidėjimo po rezultatų paskelbimo nesitiki. Iki trijų žvaigždučių restoranui trūksta nedaug, tačiau p. Narimantas nerimauja, kad pokrizinė situacija rinkoje gali versti mažinti vyno atsargas, trumpinti meniu. Lietuvos someljė mokykloje daug metų dėstantis someljė kviečia varžybose dalyvauti kuo daugiau restoranų, nes „„Baltic Wine List Award“ yra konstruktyvi rinką keičianti iniciatyva ir ją reikia palaikyti“.
„Esperanzos“, įsikūrusios Trakų rajone, someljė Ernestas Riešuta taip pat antrino, kad trečius metus vykstančios varžybose dalyvauja siekdamas tobulinti paslaugas klientams: atgalinis ryšys iš organizatorių padeda persitvarkyti atsižvegiant į pasaulines tendecijas. Laukdamas karantino pabaigos gamtos apsuptyje įsikūręs prabangus restoranas atsidaryti neskubės, įsidrąsinusių klientų lauks ne anksčiau biržėlio mėn. Leidimas prekiauti tik lauke jų nedomina dėl labai didelių tokio serviso kaštų.
Martynas Pravilonis – „Grand Hotel Kempinski Vilnius“ viešbučio restorano ir baro „Atelier“ someljė bei šiuo metu 4-as pasaulio someljė savo meniu derina klasikinius vynus, kurių reikalauja viešbučio statusas, ir naujausias pasaulines tendencijas atsipindinčias įdomybes. 2019- aisiais sustiprino Burgundijos ir Božolė asortimentą ir iš karto Baltic Wine List Awards vertinotjų buvo pastebėtas. Anot jo, klientai neleidžia jam per daug nukrypti į „įdomius“ vynus, tačiau jis, balansuodamas ekonominį ir kultūrinį vyno sąrašo aspektus, linkęs kitąmet iškovoti tris žvaigždutes.
Viena žvaigždute įvertinti (abėcėlės tvarka):
Recommended (abėcėlės tvarka):
Latvijoje įsikūręs organizacinis komitetas, vertinti restoranų šiemet kvietė geriausią 2019 m. pasaulio someljė Marcą Almertą, 2018 m. Europos someljė čempioną ir bronzos medalio laimėtoją Pasaulio someljė čempionate Raimondsą Tomsonsą, Joną Bonné – vieną žymiausių JAV vyno rašytojų ir restoranų kritikų, Aigarsą Nordsą (kuris ir sugalvojo “Baltic Wine List Awards”, “Riga Wine & Champagne festival“ ir „Latvia’s Wine of the Year contest“), Kristjaną Peäske (keliskart geriausią Baltijos someljė, restoranų savininką iš Estijos) ir Arūną Starkų – „Vyno žurnalo“ redaktorių ir iniciatorių daugybės kitų vyno kultūros projektų Lietuvoje (Vyno dienos, Vyno ir desertų derinių čempionatas, Lietuvos someljė mokykla, Vyno klubas ir tt).
Žiuri komisijos nariai kiekvieną restoraną vertino 100 balų skalėje, analizuodami vynraščio turinį (vynus, derliaus metus, tinkamumą virtuvės koncepcijai ir patiekalams, specializaciją), kainodarą, meniu dizainą, aiškumą bei vertindami tai, kiek sąraše yra stebinančių vynų (šiuos vertinimus galima pažiūrėti varžybų puslapyje kiekvienam dalyviui skirtoje paskyroje. Pvz. „Muros“). Pagal susitarimą Arūnas Starkus, Kristjanas Peäske ir Raimondsas Tomsonsas nevertino savo šalių restoranų. Marcas Almert – Vokietijoje gimęs ir Šveicarijoje dirbantis Pasaulio someljė čempionas minėjo, kad jį nustebino aukštas Baltijos šalių vyno kultūros lygis. Anot jo, geriausi restoranai siūlo ne tik klasiką, bet ir keistus, netikėtus vynus, taip pat išeina iš someljė komforto zonos, rekomenduodami sidrą ir sakę.
Trečius metus vykstančios varžybos organizuotos kartu su „ Cross Keys Gin“. Jomis siekiama atrasti ir pateikti vietinei ir tarptautinei publikai Baltijos regione veikiančius restoranus ir barus, kurie turi puikius, ypatingus, įkvepiančius vyno meniu ir prisideda prie vyno kultūros vystymo. Deja, iš varžybų dalyvių vieninteliai restoranai Minske nebuvo dėl COVID-19 užsidarę, nes Baltarusijoje karantinas nepaskelbtas. Visų kitų restoranų laukia nelengvas adaptavimosi po epidemijos laikotarpis. Varžybų iniciatorius Aigarsas Nordsas sakė, kad kitų šalių patirtis rodo, jog geras vyno meniu pritraukia lankytojus ir gali būti puiki priemonė sparčiai atsigauti po sunkaus karantinavimosi laikotarpio.
Varžybų rezultatus galite rasti čia, projekto facebook svetainė.
Panaudotos organizatorių nuotraukos.