Š. m. gegužės 8 d. Tarptautinė someljė asociacija (ASI) geriausiu dviejų žemynų someljė titulavo Raimondą Tomsoną – Rygos restorane „Vincents“ dirbantį daugkartinį Latvijos ir Baltijos šalių čempioną. Jis įveikė sidabro medalį iškovojusį lenką Piotrą Pietrasą ir trečią vietą pasidalinusius prancūzą Davidą Biraud bei rumunę Julią Scavo. Tris dienas Austrijoje vykusiame čempionate varžėsi 37 šalių atstovai.
Ketvirtfinalis ir pusfinalis
Europos someljė varžybos vyksta kas trejus metus. Todėl dalyviai savo pranašumą turi įrodyti įveikdami ketvirtfinalį, pusfinalį ir finalą. Kiekviename etape pradedama varžytis iš naujo. Ketvirfinalyje 34 pretendentai ir Europos ir 3 iš Afrikos sprendė valandą trukusį teorinį testą, per dvi minutes turėjo patiekti baltąjį vyną ir aprašyti 2 vynus bei 3 stipriuosius gėrimus. Lietuvos atstovas, 2016 ir 2017 metų Lietuvos čempionas ir geriausias 2016 m. Baltijos someljė Martynas Pravilonis pasakojo, kad teste buvo daug klausimų apie Rytų Europą, Afrikos šalių vyno apeliacijas. Baltojo vyno patiekimui buvo skirta labai nedaug laiko – tik 16 pusfinalio dalyvių spėjo atlikti užduotį laiku. Pirmą kartą Europos čempionate dalyvavusiam viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ vyno parduotuvės „Atelier“ vadovui pritrūko laiko antrojo vyno aprašymui, tad jis bendroje įskaitoje liko 22-as.
Į ketvirtfinalį pateko 12 šalių atstovai:
Pusfinalyje dalyviai vėl turėjo atsakyti į testo klausimus, per 8 minutes patiekti šampaną ir baltąjį vyną, pastebėti ir pakeisti lūpdažiais išteptą ir įskilusią taurę, atpažinti du vynus ir tris stipriuosius gėrimus bei vieną jų priderinti prie „Sacher“ torto, paaiškinti, kaip elgtųsi, jei klientas, iš anksto paskambinęs, paprašytų prieš dvi valandas iki jam atvykstant dekantuoti 1945 m. „Mouton Rothchild“ butelį ir dekantuoti bei į penkiolika taurių išpilstyti raudonojo vyno magnumą.
Po finalo rungčių abejojančių Raimondo Tomsono pergale nebuvo
Varžybose teisėjauja ankstesnių metų Europos ir Pasaulio čempionai, labiausiai patyrę šalių asociacijų prezidentai. Švedijos atstovą ruošęs Sorenas Poloniusas buvo įsitikinęs, kad Robertas Anderssonas bus finale, Gruzijos someljė prezidentas Shalva Khatiashivilis sakė, kad šampano patiekimo rungtyje nepralenkiamas atrodėl Erizas Zwiebelis iš Didžiosios Britanijos. Prieš varžybas favorite laikyta airė Julie Dupouy nespėjo išpilstyti raudonojo vyno, daug dalyvių paliko vyno dekanteriuose. Todėl finalininkų skelbimo visi laukė su dideliu susidomėjimu. Ir labai nustebo, išgirdę net dviejų Lietuvos kaimynių atstovų pavardes. Tiesa, Lenkijos atstovas Piotras Pietrasas (29 metai, 10 vieta 2016 m. pasaulio čempionate) dirba Londono restorane „Launceston“, rumunė Julia Scavo (33 metai, trečia vieta 2013 m. Europos ir pasaulio čempionatuose) gyvena Monake. Prancūzijos atstovas Davidas Biraud (44 metai, antra vieta 2016 m. pasaulio čempionate, 2013 ir 2010 m. Europos vicečempionas) dirba restorane „Mandarin Oriental“ Paryžiuje. 36 metų Raimondas Tomsonas (7-a vieta 2016 m. pasaulio čempionate) derina someljė darbą restorane „Vincents“ su konsultavimu įmonėje „Prike Latvija“.
Finalo užduotys:
Šias užduotis vienintelis Raimondas atliko laiku, bet varžovus nugalėjo ne taškais, o elegancija, ramybe, pastabumu, žaismingu bendravimu su publika. Jis šiandien yra rimčiausias pretendentas į pasaulio čempionato, kuris 2019 m. vyks Belgijoje, nugalėtojus.