Nors kalbant apie jusles, skonius ir estetiką, vienos tiesos nėra, profesinis smalsumas verčia ieškoti geriausių sprendimų kiekvienoje situacijoje. Šį kartą ieškojome tobulų taurių saldžiajam vynui gerti. Devynias krištolines „Zwiesel 1872“ taures išbandėme su penkiais skirtingo stiliaus saldžiaisiais ir vienu likeriniu sausuoju.
Jaunatviškas, vaisiškas, švarus |
Įvairių šalių „Eiswein“, rislingai „Auslese“, „Late Harvest“ iš Naujojo Pasaulio ir Tokajaus, „Recioto di Soave“, aukštos kokybės saldieji iš ‘Chenin Blanc‘, „Monbazillac“. Ragaujame „Dereszla Furmint Tokaji Late Harvest 2015“ (93,4 gr/l likutinio cukraus, 9 tūrio proc. alkoholio, 6 gr/l rūgšties). |
Išraiškingas vaisiškumas, gaivumas ir subalansuotas saldumas yra svarbiausios vyno vertybės. Reikia padėti vynui sukoncentruoti subtilius persikų, šviežio medaus, liepžiedžių, keptų obuolių aromatus, todėl renkamės kiek mažesnes saldaus vyno taures arba mažesnes, skirtas baltajam vynui. |
Wine Classic Select (WCS) 294 ml (Sauternes); Wine Classic Select 235 (Port); Enoteca 364 ml (Sauvignon Blanc). |
Kekerinis, prieskoniškas |
Soternas, barsakas, „Tokaj Aszu“, „Trockenbeerenauslese“, „Beerenauslese“ iš Austrijos ir Vokietijos, „Sellection des Grains Nobles“ iš Elzaso. Išbandome su „Fayau Cadillac 2011“ (13 tūrio proc. alkoholio). |
Šiam vynui bene svarbiausia suvaldyti vaistažolėmis, čiobreliais, ramunėlėmis, medumi paremtą kilniojo puvinio kvapą: mažoje ir siauroje taurėje aromatas gali pasiekti vaistų koncentraciją, didelėje ir atviroje taurėje jis gali išsisklaidyti. Todėl vėl gerai dera taurės, skirtos baltajam (pirmajai sąraše pritarė daugiausia ekspertų). |
Enoteca 364 ml (Sauvignon Blanc); Enoteca 415 (Chardonnay); Wine Classic Select 342 ml (Riesling). |
Oksiduotas | „Vin Santo“ iš Kjančio ir Santorinio, „Klein Constantia“, senas, brandus (15 ir daugiau metų) kekerinis vynas. Mes išbandėme su „Volpaia Vinsanto 2012“. (110 gr/l likutinio cukraus, 14,5 tūrio proc. alkoholio, 5,8 gr/l rūgšties). |
Toks vynas sąmoningai sendinamas ilgai laikant mažose arba labai mažose, dažnai senose ąžuolo statinaitėse, jame formuojasi sodrūs džiovintų abrikosų, kriaušių, figų, tabako, migdolų, džiovintų slyvų aromatai. Sodrus vynas nebijo didėlesnių taurių, todėl jas ir rinkomės. |
Enoteca 364 ml (Sauvignon Blanc); Wine Classic Select 342 ml (Riesling); Wine Classic Select (WCS) 294 ml (Sauternes). |
Pastiprintas neoksiduotas |
„Ruby“ portas: reserve, LBV, vintage, taip pat marsala, jaunas „Maury“, pastiprintas madiranas. Taures bandėme su „Niepoort Port Crusted“. (93 gr/l likutinio cukraus, 19,5 tūrio proc. alkoholio, 4 gr/l rūgšties). |
Šiame vyšniomis, gervuogėmis, trešnėmis ir našlaitėmis kvepiančiame vyne visada būna šiek tiek taninų ir iki 20 tūrio proc. alkoholio. Taigi būkite pasiruošę, nes saldumas sušvelnina taninų pojūtį. Tuo labiau kad pastebėjome, jog gaila tokį vyną slopinti mažose taurėse. |
Wine Classic Select 342 ml (Riesling); Enoteca 364 ml (Sauvignon Blanc). |
Pastiprintas oksiduotas |
„Madeira“, „Tawny“ portas, oksiduotas „Maury“, „Commandaria“, „Rutherglen Muscat“, „Marsala“, cheresas „Pedro Ximenez“. Mes taures testavome su „Barbeito Madeira Island Rich“ (103 gr/l likutinio cukraus, 18,91 tūrio proc. alkoholio). |
Turime iki 20 tūrio proc. alkoholio ir daug lakių džiovintų vaisių, migdolų, kakavos, kavos, džiovintų slyvų, melasos aromatų. Labai didelė taurė gali paryškinti alkoholį, o mažytė vyne palieka tik ledinukus. Riešutai ir džiovinti vaisiai geriausiai atsiveria šiose taurėse. |
Enoteca 364 ml (Sauvignon Blanc); Wine Classic Select (WCS) 294 ml (Sauternes); Wine Classic Select 251 (Sherry). |
Pastiprintas oksiduotas (sausasis) |
Pabaigai pasilikome nesaldų pastiprintą vyną, kuriam atstovauja vos keli vyno tipai iš vieno regiono: cheresai „Amontillado“, „Oloroso“, „Palo Cortado“. Ragavome su „Valdespino Amontillado Tio Diego“ (18,5 tūrio proc. alkoholio). |
Cheresas nesaldus, turi nedaug rūgšties, tačiau aromatas labai kompleksiškas, gilus, su mėsiškomis, riešutiškomis, džiovintų vaisių ir mielinėmis, jūros žolių natomis. Iš nedidelių taurių sklido perdėm sukoncentruotas, vaistinis kvapas, todėl rekomenduotume vėl rinktis didėlesnes taures. |
Wine Classic Select 342 ml (Riesling); Enoteca 364 ml (Sauvignon Blanc). |
Visos taurės sulaukė vienodo palaikymo.
Labai įdomiai vynas atsiskleidžia siauroje „WCS“ (251 ml) taurėje, skirtoje cheresui: paryškėja ir aromatai, ir gaiva.
Ekspertų komisija:
Rasa Starkuvienė, Andrius Pagojus, Petras Jarašūnas, Ignas Borovojus, Arūnas Starkus