Desertas yra artimiausias dalykas kadaise praktikuotai bažnytinei indulgencijai – atlaidumui ir malonei, kurią restoranas mums suteikia už pinigus kaip atpildą už ilgos dienos vargus, už discipliną, už sunkų darbą biure, už valdžios baimę, už nuolatinę savistabą ir bandymą gyventi sveikai, sportuojant ir maitinantis pagal naujausią (tiesa, nuolat kintantį) britų mokslininkų žodį. Geras desertas privaląs būti viso to vargo kompensacija, tyliau svarsčiau. Tarsi privati Saturnalijų šventė, kuomet galima pro pirštus pažiūrėti į moralines normas ir leisti sau šiek tiek nusidėti.
O štai indulgencijos efektą daug lengviau išgauti derinant desertą su vynu. Vynas ne tik suteiks šventinio rituališkumo, smarkiai pagerins instagramo nuotraukas, bet ir sustiprins skonį ar net jį perkonstruos – dažnai visai netikėtai ir maloniai, – bei ištęs poskonį, taip sukeldamas didžiausią įmanomą pasitenkinimą ragautojui.
Ir staiga šast! Kvietimas atvykti į Neringą ragauti šefo Donato Kučiko ruoštos Kuršmarių žuvies su vynu. Ištisus metus veikiantis Juodkrantės viešbutis-restoranas „Juodasis kalnas“ nuo marių nutolęs vos per šimtą žingsnių. Ir nors iš lauko terasos vandens nesimato, pamario jausmas (kas tai – nuotaika? garsai? kvapai?!) persmelkia ir nepaleidžia.
Po metus trukusios priverstinės pertraukos šiemet Lietuvos restoranų šefai, konditeriai ir someljė vėl susirungė dėl Auksinės desertinės šakutės – simbolinio vyno ir desertų derinių čempionato prizo bei teisės rungtis tolimesniame tarptautiniame (!) etape. Stebėdamas penkiolikos komandų susikaupimą, ruošą, pasirodymus, ragaudamas vyno ir desertų derinius svarsčiau, kad šis profesionalų ratuose plačiai žinomas čempionatas nedaug skiriasi nuo kito Lietuvoje išties populiaraus konkurso – „Eurovizijos“.
Pripažintomis mokslinių tyrimų išvadomis paremta informacija Lietuvoje nėra draudžiama. Dar daugiau – jos skleidimas prilygintinas visuomenės švietimui ir todėl sveikintinas. Šiame straipsnyje pateikta informacija yra tokio pat pobūdžio. Straipsnio tikslas – laikantis mokslinio objektyvumo principų informuoti skaitytoją apie patvirtintą teigiamą poveikį žmogaus sveikatai, kurį moksliniai tyrimai susiejo su saikingu vyno vartojimu.
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.