Kazlėkai Lietuvoje auga nuo pavasario iki rudens. Todėl dar nevėlu pabandyti jiems priderinti vyną. Tuo labiau, kad kaip dabar mėgsta rašyti žiniasklaida „rezultatas nustebins ir šampano, ir retsinos mėgėjus“. Gana neutralaus kvapo, sultingas kazlėkas nėra priekabus vyno partneris. Šampanas (L. Roederer Premier Brut) pasipriešinimo beveik nesulaukia, tačiau ir jokių neigiamų aspektų. Nuimkime burbuliukus ir dalį rūgšties, pridėkime šiek tiek džiovintų vaisių, apynių aromatų ir natūralusis „Pinot Gris“ iš Austrijos (Meinklang Grauburgunder) sužibės savo grožiu, neužgoždamas kazlėkų sultingumo. Panašus efektas - su graikiška retsina (Kechris Kechribari Retsina) – gaivu, kvepia sakais, tinka kaip šiltas užkandis, nes palieka malonų kvapnumą burnoje ir jokio nuovargio. Gerai dera ir lengvas raudonasis – Pinot Noir iš Burgundijos (Faiveley La Framboisiere Mercurey). Derinimo sesija vyko restorane „Sweet Root“.
Grybautojai jau dejuoja, bet grybų dar randa. Derinimo komandos taikinyje - baltasis gruzdas - vos karstelėjantis tvirtas, riešutiškas ir traškus grybas. Jis taip išryškina vyno rūgštį ir taninus, kad šampanas, austriškas grauburgunderis ar Pinot Noir iš Burgundijos krenta nelygioje kovoje. Geriausi deriniai su vidutinės rūgšties, kiek egzotiškais baltaisiais. Pusiau sausas PX (Ximenez Spinola Pedro Ximenez Exceptional) patiekalą aromatais pritraukia prie Šiaurės Afrikos virtuvės. O graikiška retsina (Kecribari Retsina) nuostabiai suskamba savo sakų nata. Grybą paskaninus rozmarinų ar petražolių aliejumi atsiveria tikra miško pasaka. Kaip sakė Sigitas Žemaitis: pasijunti kaip tik ten, kur tas grybas užaugo - po senomis eglėmis. Nokus Čilės Chardonnay (De Martino Legado) tiesiog skaniai dera ir tiek.
Raudonikių - raudonviršių derinimo su vynu sesija. Raudonviršis kvepia tamsiai - miško žeme, dūlančiomis šakomis, besifermentuojančiais drebulių lapais. Jo tekstūra - stangri, glotni. Todėl baltasis vynas netiko. Reikėjo taninų, gaivos, glotnumo ir jėgos. Taigi - "Pinot Noir" iš Burgundijos - Michel Gros Hautes-Cotes De Nuits 2012. Senesnis geras "Pinot Noir" būtų tikęs dar labiau. Saldžiai, gėliškai kvepiantis ir gana taniniškas Protos Grand Reserva iš Riochos užgožia grybų skonį, todėl lieka kaip atsarginis variantas.