„Margarita“ – tai neabejotinai vienas labiausiai paplitusių kokteilių visame pasaulyje, žavintis gaivumu ir paprastumu. Kokybiškos tekilos skonį jame papildo puikiai subalansuota rūgštis ir saldumas su malonia vaisiška apelsinų nata. Tačiau net ir ikoniškoji „Margarita“ kartais gali atsibosti. Todėl pasiūlysiu keletą įdomių variantų, kurie atgaivins jūsų kokteilių repertuarą ir papildys naujais skoniais kokteilių gėrimo patirtį.
Lukas Palubinskas. Daugkartinis Lietuvos barmenų varžybų čempionas
Kas sukūrė „Margaritą“
„Margaritos“ kokteilis yra pasaulinė klasika, tačiau dėl jo kilmės vis dar ginčijamasi. Manoma, kad jis atsirado XX a. viduryje, o kaip – pasakojamos įvairios versijos. Pavyzdžiui, kad „Margaritą“ sukūrė Meksikos barmenai, siekdami išryškinti vietinės tekilos skonį. Jie eksperimentavo su skirtingais ingredientais, kol galiausiai gimė šis kokteilis. Pagal kitą istoriją, „Margaritos“ receptą galėjo atsivežti į Meksiką iš kitų pasaulio vietų atvykę barmenai ar netgi sukurti šį kokteilį per klaidą, panaudoję tekilą vietoje jiems įprastų gėrimų: viskio, konjako, romo. Dar pasakojama, kad „Margarita“ buvo sukurta kaip dalis rinkodaros kampanijos Jungtinėse Valstijose, siekiant populiarinti tekilą už Meksikos ribų.
Kokteilis „Picador“, kurio receptas identiškas šiuolaikinei „Margaritai“, buvo paminėtas iki pastarosios išgarsėjimo, o tai rodo, kad pagrindinė gėrimo koncepcija egzistavo anksčiau, nei buvo oficialiai pristatyta „Margarita“.
Pavadinimas „Margarita“ yra tiesiog kokteilio „Daisy" pavadinimo vertimas į ispanų kalbą. „Daisy“ kokteilių pagrindinės sudedamosios dalys – distiliatas, citrusų sultys ir likeris, taigi, jiems gaminti buvo naudojami įvairūs stiprieji gėrimai. Kai pagrindiniu ingredientu tapo tekila, kokteilis pradėtas vadinti „Tequila Daisy", o vėliau – „Margarita" (angl. daisy, isp. margarita, liet. „saulutė“).
Klasikinės „Margaritos“ receptas
Reikės:
Pirmiausia paruoškite coupe tipo taurę: taurės kraštą patepkite žaliosios citrinos gabalėliu ir panardinkite jį į druską, kad susidarytų gražus ir tolygus druskos kraštelis. Taurę palikite šaldytuve arba šaldiklyje, kad atvėstų. Į kokteilių plaktuvą įdėkite ledukų, po to supilkite tekilą, šviežiai spaustas žaliųjų citrinų sultis ir „Triple Sec“. Stipriai plakite maždaug 10–15 sekundžių, kad gėrimas gerai atvėstų ir susimaišytų. Atsargiai supilkite kokteilį į paruoštą taurę, stengdamiesi, kad druska nepatektų į gėrimą bei jame neliktų ledukų.
Geroje „Margaritoje“ labai svarbu sudedamųjų dalių dermė ir gėrimo temperatūra. Kadangi „Margarita“ pagaminta vos iš kelių sudedamųjų dalių, kiekviena turi būti aukščiausios kokybės. Aukštos kokybės tekila (100 proc. agavų) yra svarbiausias „Margaritos“ komponentas, suteikiantis gėrimui daugiausia skonio ir gelmės. Šviežiai spaustos žaliųjų citrinų sultys užtikrina natūralų rūgštumą ir šviežumą. „Triple sec“ - saldus „Ciuraçao“ apelsinų likeris turėtų būti kokybiškas, kad tinkamai papildytų kokteilį apelsinų aromatu, neužgoždamas subtilumo. „Margarita“ turi būti patiekiama šalta, kad būtų užtikrintas gaivus ir malonus gėrimo pojūtis. Ledinis šaltis ne tik padeda išlaikyti gėrimo šviežumą, bet ir sulėtina alkoholio garavimą, dėl to galima mėgautis skonio niuansais nedominuojant alkoholiui.
Ar būtinas druskos kraštelis?
Druskos kraštelis „Margaritos“ taurėje yra neatsiejama šio garsaus kokteilio dalis, bet ar jis būtinas kiekvienam gurmanui? Druska ne tik sužadina mūsų skonio receptorius, bet ir leidžia stipriau pajusti visus kokteilio skonius. Ji subalansuoja žaliųjų citrinų rūgštį ir likerio saldumą, išryškina tekilos aromatus ir užpildo burną suteikdama kokteiliui sodrumo.
Be savo funkcinių savybių, druskos kraštas „Margaritos“ taurėje yra tapęs vienu iš jos simbolių, atpažįstamų visame pasaulyje, ir neatskiriama kokteilio išvaizdos dalimi, suteikiančia išskirtinumo. Nors druskos kraštas yra tradicinis „Margaritos“ elementas, svarbu pabrėžti, kad jis nėra būtinas – „Margarita“ gali būti skani ir be jo. Mano asmeninė rekomendacija: druska papuoškite tik pusę taurės. Taip mėgėjai galės patys nuspręsti, kaip jie nori gerti šį gėrimą.
Kitos „Margaritos“ versijos
Mezcalita
Šiame kokteilyje tradicinė tekila pakeičiama meskaliu. Meskalis suteikia gėrimui stipresnio ir sudėtingesnio skonio, būdingų dūmiškų ir žemiškų aromatų. „Mezkalita“ puikiai tinka tiems, kas mėgsta stipresnius ir išraiškingesnius gėrimus.
Tommy's Margarita
Šis kokteilis nuo klasikinės versijos skiriasi tuo, kad vietoje „Triple sec“ apelsinų sirupo naudojamas agavų sirupas. Tai dar labiau išryškina agavų skonį kokteilyje bei sukuria subtilesnį saldumą. Be to, šioje versijoje taip pat galima naudoti meskalį vietoje tekilos, tai suteikia kokteiliui dar daugiau agavų skonio ir kompleksiškumo – tikra agavų simfonija. „Tommy's Margarita“ tiks mėgstantiems šiuolaikiškas ir subtilias gėrimo variacijas.
Frozen Margarita
Tai klasikinė „Margarita“, sumalta su ledukais iki šaltos „košės“. Ši versija dažnai pagardinama vaisiais ar uogomis, pavyzdžiui, pasifloromis ar braškėmis, kurios suteikia gėrimui dar daugiau vaisiškumo ir spalvingumo. „Frozen Margaritą“ mėgsta vertinantys lengvesnius ir gaivius skonių derinius. Ji idealiai tinka karštai vasaros dienai.
„Margaritos“ alternatyvos
Jei mėgstate saldžiarūgščius kokteilius, galite rinktis iš daugybės klasikinės „Margaritos“ alternatyvų.
Paloma
Norintiems išlaikyti ryšį su Meksikos gėrimų tradicijomis, puikiai tiks „Paloma“. Šiame gaiviame kokteilyje tekila su greipfrutų limonadu ir žaliųjų citrinų sultimis sukuria saldžiai rūgštų skonį su švelniai kartoka nata. Tai itin populiarus gėrimas Meksikoje, laikomas tarsi Margaritos „seserimi“.
Daiquiri
„Daiquiri“ yra dar vienas sour šeimos kokteilis, tačiau jame dominuoja romas. Jis žavi paprastumu – tik romas, žaliųjų citrinų sultys ir šiek tiek cukraus sirupo. Tačiau jo skonis gilus ir sodrus. Patiks tiems, kas mėgsta aiškų ir ryškų skonį.
Caipirinha
„Caipirinha“ – Brazilijos nacionalinis gėrimas, pagamintas iš kačiasos (cachaça – braziliška cukranendrių degtinė), cukraus ir žaliųjų citrinų sulčių. Šis kokteilis yra rūgštus ir gaivus, būdingo kačiasos skonio, kiek primenančio romą, bet turinčio žemiškesnių ir žalesnių natų.
Sidecar
„Sidecar“ taip pat yra rūgščiųjų šeimos atstovas, kurio pagrindą sudaro konjakas. Šis elegantiškas klasikinis kokteilis išryškina konjako gilumą, o „Triple Sec“ ir citrinų sultys subalansuoja saldumą ir rūgštumą. Tai puikus pasirinkimas vakarui, dvelkiantis prancūzišku rafinuotumu.
Gin Daisy
„Gin Daisy“ yra įdomi alternatyva tiems, kurie mėgsta džino pagrindu sukurtus gėrimus. Šis kokteilis, laikomas vienu iš „Margaritos“ protėvių, yra gaivus ir aromatingas, su aiškiai jaučiamu džino skoniu ir citrusinių vaisių nata. Jis suplakamas iš džino, citrinų sulčių ir apelsinų likerio. Patiks mėgstantiems tradicinius ingredientus, suplaktus vienoje taurėje.
Kokteilių kultūra yra nuolat besikeičianti ir labai stipriai auganti, o kokteilių pasaulis – platus ir dinamiškas. Gėrimų įvairovė ir prieinamumas visame pasaulyje skatina eksperimentuoti, atrasti naujų skonių. Nereikia apsistoti ties vienu gėrimu – raginu tyrinėti ir atrasti vis naujus kokteilius, atsiduoti naujiems skonių potyriams.
Mano mėgstama „Margaritos“ versija
Reikės:
Sudėtinės dalys plakamos gana ilgai, kad kokteilis būtų ypatingai šaltas ir ištirptų šiek tiek vandens. Šiame recepte susipina geriausi agavų skoniai: vaisiška tekila, dūmiškasis meskalis ir agavų saldumas su lengvu apelsinų prieskoniu. Rezultatas — kompleksiškas, elegantiškas ir gaivus gėrimas.