Apulija – vienas iš neturtingųjų Pietų Italijos regionų – staiga tapo įdomi pasaulio vyno mėgėjų bendruomenei. Prieš dvidešimt metų panašaus dėmesio susilaukusi Kampanija, prieš dešimtmetį – Sicilija šiandien jau niekam nekelia abejonių galinčios daryti aukščiausios prabos vyną. Apulija savo sėkmės atributus dar tik matuojasi, tačiau akivaizdu, kad tai bus vietinės raudonųjų vynuogių veislės.
‘Zinfandel‘ gėrėjai jau atranda ‘Primitivo‘, o ‘Negroamaro‘ Italijos vyno žinovai vertina nuo seno. Yra dar trečioji, pasaulyje mažiau žinoma veislė – ʻNero di Troiaʼ, kurios skonis labiausiai patinka patiems Apulijos gyventojams, tačiau vyno kokybė verta ir platesnio pripažinimo. Aptarkime kiekvieną iš trijų minėtų vynuogių veislių ir virtualiai paskanaukime pačių geriausių regiono vynų.
‘Primitivo‘
Šio vyno kelias į sėkmę prasidėjo 1998-aisiais, kai Carol Meredith iš Daviso universiteto Kalifornijoje atliko DNR analizę ir įrodė, kad ʻPrimitivoʼ iš Apulijos ir ʻZinfandelʼ iš Kalifornijos turi identišką genotipą, sutampantį ir su ʻCrljenak Kaštelanskiʼ, augančia Dalmatijoje (Kroatija). ʻCrljenakʼ į Italiją kadaise pateko su karo belaisviais ir XVIII a. pabaigoje Džoja del Kolės (Gioia del Colle) vynuogynuose anonimiškai augo kartu su kitomis vietinėmis veislėmis. Vynuogių auginimu besidomintis kunigas Don Filippo Indellicali atsirinko vieną geriausiai raudonoje rajono dirvoje derantį sodinuką – tai buvo ‘Primitivo‘ pirmtakas. Greitai atsirado specializuoti vynuogynai, kuriuose buvo auginamos tik ʻPrimitivoʻ vynuogės. Iš Džoja del Kolės aukštumų į arčiau jūros esančią Manduriją šios vynuogės atkeliavo 1881-aisiais kaip grafaitės Sabini di Altamuros kraitis.
Vynas |
Aprašymas |
Įvertinimas |
Gianfranco Fino ES Primitivo di Manduria DOC 2009 |
50–80 m. amžiaus vynmedžių derliaus vynas. Juodų uogų, trešnių, vyšnių, vanilės aromatas. Slyvų poskonis (senų vynmedžių uogų požymis). Ypatingos koncentracijos ir vaisiško balanso, gausesnių nei vidutinių taninų vynas. Fermentuotas 16–21 ˚C temperatūroje. 9 mėn. ąžuolo statinėse, 40 proc. naujų. Be malolaktinio virsmo. Daromas nuo 2005 m. |
94 |
Milleuna Tretarante Primitivo di Manduria DOC 2008 |
70–80 m. vynmedžiai. Itin koncentruotas ir alkoholiškas (18,5 proc.) Saldi raudonų uogų, rožių žiedlapių uogienės skonio ataka. Džiovintų slyvų ir slyvų armanjake poskonis. 12 g/l likutinio cukraus ir be rūgštį švelninančio malolaktinio virsmo poveikio. Daromas nuo 2001 m. |
92 |
Castello Monaci Artas Salento IGT 2008 |
‘Primitivo‘. Kvepia vyšniomis, ledais, vanile, kava. Vėliau juntamos juodos uogos, razinos. Daug taninų. Sausa ataka, ąžuolinis poskonis. Modernus stilius. |
92 |
Schola Sarmenti Diciotto Salento IGT 2008 |
‘Primitivo‘. 18 proc. alkoholio. Stiprus saldžių, prinokusių vaisių, slyvų ir alkoholio aromatas. Gera koncentracija. Slyvienės, medaus poskonis. 80 m. krūmas sunokina vos 600 g uogų. 24 hl/ha. |
92 |
Polvanera 17 Primitivo Gioia del Colle DOC 2008 |
Švarus trešnių, bazilikų, razinų aromatas. Saldi ataka, saldžiarūgštis balansas. Vyšnių poskonis. Burnoje nejusti, kad 16 proc. vyno tūrio sudaro alkoholis. Kompleksiškas ir prieskoniškas skonis, nors jokio ąžuolo. Vyninė įkurta 2000 m. |
91 |
Consorzio Produttori Vini Manduria Sonetto Primitivo di Manduria DOC 2008 |
Kvepia rožėmis, vyšniomis, ‘Morello‘ trešnėmis, prieskoniais. Saldi ataka, sausas poskonis daug taninų. 14,8 proc. alkoholio. |
90 |
Guliani Primitivo Riserva Gioia del Colle 2007 |
Kavos, juodų uogų aromatas. Geros struktūros, rūgštus, sausas vynas. Būtina brandinti. Vyšnių poskonis. Rūgšties – 7 g/l. |
90 |
Paololeo Fiore di Vigna Salento IGT 2009 |
‘Primitivo‘. Juodų uogų ir slyvų, prieskonių (vyšnių lapų) aromatas. Gaivus su jūros sūrumo natele. Vynuogės skinamos savaite anksčiau nei pas kaimynus, prieš fermentaciją 3 savaites padžiovinamos. Pusė statinių – amerikinio ąžuolo. Vynas daromas nuo 2000 metų. |
90 |
Tenuto Rubino Visellio Salento IGT 2008 |
‚Primitivo‘. Vėsaus klimato stilius. Kvepia juodomis, raudonomis uogomis, trešnėmis. Gaivus, vidutinio gausumo jaunų taninų vynas. |
90 |
350–450 metrų virš jūros lygio esančiame Džoja del Kolės rajone dėl didesnio aukščio ir žemesnės temperatūros vynuogės išlaiko nemažai gaivumo ir nepernoksta. Geležingas molis, gulintis ant kalkakmenio plokštikalnio, tiekia vynmedžiams drėgmę vasarą, kai tikimybė sulaukti kritulių yra labai maža.
Piečiau esančiame Salento pusiasalyje (Mandurija yra pačiame pusiasalio centre), žinomame kaip „Italijos aulinuko kulnas“, vynuogynai auga netoli jūros. Čia karščiau, dėl jūros vynas gali įgauti vos pastebimo sūrumo. Šioje vietoje galima aptikti įspūdingą natūralų alkoholio kiekį turinčių vynų, gerokai viršijančių 14% įstatymo „Primitivo di Manduria DOP“ reglamentuotą minimumą. Seni, 50–90 metų amžiaus, vynmedžiai, suformuoti kaip maži medeliai (alberelli), auga ant pusmetrio nesiekiančio raudono molingo sluoksnio. Apačioje – kalkinga nuosėdinė uoliena, vadinama tufu. Dirvožemio struktūra primena Coonawara regiono Australijoje dirvą. „Feudi di San Marzano Sessantanni“ - vynas pavadintas nedidelio 13 ha šešiasdešimties metų senumo vynuogyno garbei daromas pačiame Manduria centre. Kaip ir daugelis įdomiausių Apulijos ʻPrimitivoʼ veislės vyno projektų „Sessantanni“ pradėtas gaminti pirmaisiais XXI a. metais – nuo 2001 –ųjų. “Feudi di San Marzano” vyndarys Mauro di Maggio teigia, kad šis vynas išsiskiria iš kitų geriausių regiono vynų tuo, kad jo dalis bręsta amerikietiško ąžuolo statinaitėse (beje vyninė savo „Negroamaro F” brandinti vežasi Kaukaze auginto ąžuolo). Todėl „Primitivo“ būdingą juodų uogų, gervuogių, vynuogių, mėtos aromatą papildo saldūs vanilės, kokoso sviesto aromatai. Labai energingą, saldžią ataką burnoje paremia ąžuolo taninai.
‘Negroamaro’
Tikra vietinė veislė, Apulijoje atsiradusi prieš du su puse tūkstantmečio. Jos pavadinime užkoduotas vynuogės luobelės ir sulčių juodumas dviem kalbomis: Nigra (lotyniškai) ir Mavros (graikiškai). Dėl to seniau ‘Negroamaro‘ buvo masiškai naudojama pagerinti Šiaurės Italijos vyno spalvai ir padidinti svarumui. Šiandien iš jos daromas rožinis vynas (pirmasis Italijos rožinis vynas “Leone de Castris Five Roses” pradėtas gaminti 1943 m. iš ‘Negroamaro‘ ir 10 proc. ‘Malvasia Nera‘ vynuogių) ir modernus, prieskoniškas, taniniškas, raudonasis (dažnai maišant su kitomis veislėmis). Neretai vynuogės prinoksta tiek, kad pagaminamas „Amarone della Valpolicella“ arba „Valtellina Sforzato“ analogas. Geriausios ‘Negroamaro‘ vynuogės išauga molingose, daug kalkakmenio turinčiose Salento pusiasalio lygumose.
Vynas |
Aprašymas |
Įvertinimas |
Candido Cassio Dione Salento IGT 2006 |
‘Negroamaro‘, ‘Primitivo‘. Ruduojanti spalva. Kvepia kaštainiais, melasa, džiovintomis slyvomis. Gausesni nei vidutiniai taninai, saldi pirmoji ataka burnoje. 8 mėn. ąžuolo statinėse. Irisinių saldainių, kavos ir slyvienės poskonis. Cukraus – 5 g/l. |
91 |
Cantine Due Palme Selvarossa Salice Salentinoo Riserva DOP 2008 |
‘Negramaro‘ ir ‘Malvasia Nera‘ mišinys. 50–70 m. vynmedžiai. Fermentacija vyksta iki 55 dienų. Ruduojanti spalva. Dūmų, pelenų, juodų uogų, kadagių kvapas. Saldi ataka, malonus, švelnus, ąžuoliškos struktūros. Vanilės ir juodų uogų poskonis. Skanus. |
91 |
Cupertinum, Cantina Sociale Cooperativa di Copertino Settantacinque Copertino Riserva DOP 2004 |
‘Negroamaro‘ ir ‘Malvasia Nera‘ mišinys. Vynas jau pradėjęs ruduoti. Kvepia dūmu, oda, slyvomis, melasa, tabaku, prieskoniais, kakava, kava. Minkštas ir subrendęs. |
91 |
Conti Zecca Nero Conti Zecca Salento IGT 2008 |
70 proc. ‘Negroamaro‘, 30 proc. ‘Cabernet Sauvignon‘. Tamsūs aromatai: pelenų, juodžemio, juodų uogų. Daug rūgšties ir daug taninų, nors vynuogės sausą 2008 m. vasarą sunoko anksti. Grietinėlės pojūtis pabaigoje. |
91 |
Agricole Vallone Graticciaia Salento IGT 2006 |
‘Negroamaro‘. 70–75 m. vynmedžiai. Nuskintos vynuogės džiovinamos ant stogo, kol praranda 30–40 proc. svorio. Kvepia prieskoniais, tabaku, šokoladu. Vidutiniai taninai, nesausas (10 g/l cukraus). Panašus į amaronę. |
90 |
Tenute Mater Domini Casili Salice Salento Riserva DOC 2008 |
1944 m. pasodintas vynuogynas, kuriame apie 95 proc. ‘Negroamaro‘ ir 5 proc. ‘Malvasia‘. Kvepia našlaitėmis, juodomis uogomis, šiek tiek žaliais stiebais. Klampus, glotnus, drauge kartokas ir kiek aitrių taninų. Saldi irisinius saldainius primenanti pabaiga. |
88 |
‘Nero di Troia‘
Gana įtikinamai skamba šių vynuogių atsiradimo Italijoje istorija: bebaimis graikų karžygys Diomedas, Odisėjo bendražygis Trojos apsiausties metu, bėgdamas nuo savo klastingos žmonos Aigalėjos pasiėmė kelias vynmedžio šakeles, kurias pasodino Ofanto upės pakrantėje, dabartinės Apulijos teritorijoje. Vynuogės nuo seno garsėjo savo ypatingu taniniškumu ir žalių prieskonių aromato natomis. Didžiausias šiandieninis pasiekimas – taninai nebe tokie sutraukiantys. Tačiau skonis tebėra kiek neįprastas.
Vynas |
Aprašymas |
Įvertinimas |
Conte Spagnoletti Zeuli Terranera Riserva Castel de Monte DOC 2006 |
40 proc. ‘Nero di Troia‘, 20 proc. ‘Aglianico‘, 40 proc. ‘Montepulciano‘. Juodų, raudonų uogų, aronijų aromatai. Gausesni nei vidutiniai taninai. Uogos užaugintos kalkingoje dirvoje. 9 g/l cukraus. |
90 |
Rasciatano Puglia IGT 2007 |
‘Nero di Troia‘. Truputį žalias, panašus į kalendros žemiškas aromatas, sumišęs su juodomis uogomis. Daug sutraukiančių taninų (nors atsargi maceracija trunka tik 10–12 dienų), vidutinė rūgštis. 10–11 mėn. ąžuolo statinėse (70 proc. naujų). |
90 |
Rivera Puer Apuliae Castel del Monte DOC 2007 |
‘Nero di Troia‘. Kvepia vyšniomis, tamsiais prieskoniais, riešutais, slyvomis. Geros struktūros: daug taninų (3 savaičių maceracija) ir minkšta rūgštis. Poskonis su bazilikų aromatu. |
90 |
Torrevento Vigna Pedale Castel del Monte DOC 2008 |
‘Nero di Troia‘. Uogos užaugintos 500 m. virš jūros lygio. Išraiškingas aromatas: kalendra, vyšnios. Gaivus, minkštas burnoje. |
90 |
Apulija pasaulio dėmesį bando užkariauti savais ginklais. Čia neverta ieškoti prancūziško vyno balanso, tenka susitaikyti su baltajam vynui būdingu rūgšties gaivumu ( kai kas iš vyndarių nevykdo malolaktinio virsmo), derančiu su 18 proc. ir didesniu kiekiu alkoholio – ypatingo uogų sirpumo požymiu, ir neretai burnoje jaučiamu saldumu. Šie vynai įdomiausi patiems italams ir tiems, kurie nori atrasti kažką naujo. Tačiau kokybė – universaliausias gero vyno bruožas – jau yra: švarūs, sudėtingi aromatai, didelė skonio koncentracija, suvaldyti taninai ir stiliaus pojūtis. Panašu, kad regiono laukia puiki ateitis.