Ankstyvą pavasarį, kai snieguotos kalnų viršūnės dar alsuoja vėsa ir vynuogynuose tvyro ramybė, galima pamąstyti apie šių vietovių unikalumą. Maži miesteliai apsupti kalvų, persiritančių į statokus šlaitus, apaugusius vynuogynais. Auginti vynuoges ir gaminti vyną čia labai nelengva: dėl stačių šlaitų visas darbas nudirbamas tik rankomis. Tačiau šie žmonės turi stiprų bendruomeniškumo jausmą. Visi vieni kitus pažįsta, vieni kitiems padeda. Ramandolo zonos bei „Colli del Friuli Picolit“ asociacijos vyndarių susivienijimai pasiekė, kad būtų apsaugoti ir aukščiausią kokybės klasifikaciją gautų mažyčiai vynuogynų ploteliai jų gimtinėse.
Ramandolas buvo klasifikuotas DOCG palyginti neseniai, 2001-ais metais. Ilgą laiką čia buvo gaminamas tradicinis saldus vynas, turėjęs bendrinę Colli Orientali del Friuli DOC klasifikaciją. Asociaciją įkūrę vyndariai norėjo, jog jų vynas nepasiklystų tarp daugybės bendrinės klasifikacijos vynų ir būtų lengvai siejamas su šiauriausia Ramandolo vietove. Vyndariai savo tikslo siekė ilgai, bet vynui tai buvo tik į naudą: jis tapo dar grynesnis ir tikrai vertas DOCG statuso. Tėra 61 ha (vienas „Chateau d‘Yquem“ ūkis Bordo užima 113 ha) vynuogynų, kuriuose noksta ‘Verduzzo Fruliano’ vynuogės, vietinių vadinamos tiesiog ‘Ramandolo’. Pagaminamo vyno kiekis priklauso nuo konkrečių metų derliaus: 150 000–300 000 butelių. ‘Verduzzo Fruliano’ vynuogių veislė šiuose kraštuose auginama jau ne vieną šimtmetį. Veislei būdingos mažos uogos ir stora luobelė, aukso geltonumo ar net gintaro spalva. Noksta jos labai ilgai ir yra atsparios atšiauriai gamtai. Derlius nuimamas nuo spalio vidurio iki lapkričio pabaigos, vynuogės ilgai laikomos ant vynmedžių natūraliai jas vytinant. Vėliau 3–4 savaites vynuogės vytinamos gerai vėdinamoje patalpoje. Vynas 12–24 mėn. brandinamas mažose ąžuolo statinaitėse ir būna svarus, tirštas, turi ne mažiau kaip 14 tūrio procentų alkoholio ir 20 g/l likutinio cukraus. Vynui naudojamos tik ‘Verduzzo Fruliano’ vynuogės. Intensyvus prinokusių vaisių, geltonųjų slyvų, abrikosų, medaus aromatas, burnoje – saldus ir sodrus skonis.
Vyndarių tiek mažai, jog jie nesijaučia esą konkurentai: dalijasi įspūdžiais, kartu ragauja ir vertina vynus, keičiasi idėjomis. Smagu, kai nereikia kovoti dėl klientų ir galima jaukiai bendrauti matant ne dirbtines šypsenas. Vyno tiesiog per maža, kad užtektų visiems norintiems. Pagrindiniai vyndarių klientai yra restoranai visoje Italijoje, vertinantys itališką indentitetą ir siūlantys retąjį „Ramandolo“ prie tradicinių itališkų desertų ar brandžių sūrių.
2006-ieji buvo pirmieji metai, kai vyno etiketės imtos žymėti Colli Orientali del Friuli Picolit DOCG, ir jis tapo tikra vertybe Italijos vynų įvairovėje. Kol vynas neturėjo DOCG statuso, išgarsėti jam trukdė labai ribotas kiekis. ‘Picolit’ vynuogių derlius natūraliai yra labai mažas dėl genetinės mutacijos: vos 10–15 žiedų ant kekės ima megzti vaisius, o įprastai mezga 30–40 (nuo to ir kilo šios vynuogės pavadinimas, itališkai piccolo reiškia „labai mažas“). Atėjus metui, kai kokybė tapo svarbesnė už kiekybę, vyndariai didžiuodamiesi rašo didžiąsias DOCG raides ant savo vyno etikečių.
„Picolit“ pagaminama tik apie 50 000 litrų, tai yra ne daugiau kaip 70 000 butelių per metus. Prinokusių vynuogių spalva ryški, aukso geltonumo su rausvais tonais, plona luobele. Derlius nuimamas vėlai, spalio viduryje ar pabaigoje ir paliekamas apie 3–4 mėnesius džiūti gerai vėdinamoje patalpoje (passito gamybos stilius). Vynas brandinamas ąžuolo statinėse 12–24 mėn. DOCG klasifikacijos vyne turi būti ne mažiau kaip 85 proc. ‘Picolit’ vynuogių, o likusi dalis – ‘Traminer aromatico’.
Tokiu pat būdu gaminamas ir Cialla (Riserva stiliaus) vynas. Jam keliami dar griežtesni reikalavimai: aukštesnis alkoholio kiekis, ilgesnis brandinimo ąžuolo statinėje periodas. Vynas yra aukso geltonumo spalvos, kvepia akacijomis, džiovintais vaisiais, persikais, abrikosais, burnoje juntamas koncentruotas gėlių, medaus, vaisių skonis. „Cialla“ pasižymi gera rūgšties ir saldumo derme. Šis vynas panašus į garsųjį klasikinį Soterno vyną iš Bordo. Gero derliaus vynas turi didelį brandinimo potencialą, tad gali būti laikomas rūsyje 8–15 metų ar net ilgiau.
Kai kurie vyno kritikai teigia, jog „Picolit“ vynas pervertinamas ir kainuoja daugiau už savo „konkurentus“ – kitus desertinius vynus. Tačiau vyndariai vietoj atsakymo nusišypso. Juk jie nežino, kas yra konkurencija. Vynas tiesiog dingsta norinčiųjų rankose, nes jo pagaminama per mažai visiems norintiems patenkinti. Šie vyndariai tik nori, kad jų vynas būtų žinomas pasaulyje, kaip ir kiti garsieji Italijos vynai: „Barolo“, „Brunello“, „Taurasi“ ir daugelis kitų.