Kur žmonės vyną aukštyn kojom gamina (I dalis)
2016-05-01
Naujoji Zelandija – tai labiausiai nuo Lietuvos nutolusi vyną gaminanti šalis, turinti mažiau nei 200 metų vyno gamybos patirties ir šiuo metu galinti išdidžiai lygiuotis su vyndarystės ištakomis laikomų Europos šalių vynais. Mums, lietuviams, turbūt labiausiai žinomi ir Lietuvos rinkoje randami Naujosios Zelandijos vynai yra „Sauvignon Blanc“ iš Marlboro (Marlborough) ir „Pinot Noir“ iš Centrinio Otago (Central Otago) regionų. Tačiau už šių pavadinimų slypi dar didesni ir įdomesni lobynai.
Raudonasis Kortono vynas
2016-05-01
Suprasti Burgundiją ir prisiminti visus jos vynuogynus nėra lengva. Šiandien galiu prisipažinti, kad gailiuosi jų neišmokusi prieš 20 metų, nes atrodo, kad nebeišmoksiu niekada. Nors šiame regione karaliauja tik kelios vynuogių veislės (daugiausia ‘Pinot Noir‘, ‘Chardonnay‘ ir ‘Aligote‘), tačiau dirvožemių gausa, vynuogynų ekspozicijos, pasiskirstymas ir klasifikacija viską sudėlioja į tokį sudėtingą žemėlapį, kad burgundiško vyno mėgėjui nėra lengva suprasti ir tuo labiau išsirinkti vyną. Vienas sudėtingesnių – Kortono masyvas.
90 dienų mirkytas "Pinot Noir"
2016-01-18
Klasikinį vyno pasaulį iš visų pusių skrebena keistuoliai. Keistuoliai gerąja prasme, išdrįstantys vyną daryti kitaip, negu buvo įprasta iki to. Brendonas Keysas Pietų Australijoje vyną daro pagal savo receptą: labai ilgam „Pinot Noir“ palieka statinėse su žievelėmis ir sėklytėmis. Beeksperimentuodamas buvo pasiekęs net 300 dienų.
„AR Lenoble“ iš Šampanės
2016-12-12
Šampanėje netyla kalbos apie vyną, atspindintį vynuogių kilmės vietą. Daugėja vieno kaimelio ir atskiro vynuogyno šampanų. „AR Lenoble“ augina vynuoges trijuose kaimeliuose: ‘Chardonnay‘ – Šiuji (Chouilly), šiauriausiame Cote de Blancs Grand Cru kaimelyje, ‘Pinot Noir‘ – Bisėjuje (Bisseuil), ‘Meunier‘ – Dameri (Damery).
Ratafia de Champagne suteikta saugoma geografinė nuoroda
2015-09-07
Mūsų laikais Ratafia de Champagne gaminama iš klasikinių Šampanės vynuogių - Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Meunier, nors šio gėrimo istorija skaičiuoja jau 800 metų.
Vengrijos vynas
2005-04-12