Kur žmonės vyną aukštyn kojom gamina (I dalis)
2016-05-01
Naujoji Zelandija – tai labiausiai nuo Lietuvos nutolusi vyną gaminanti šalis, turinti mažiau nei 200 metų vyno gamybos patirties ir šiuo metu galinti išdidžiai lygiuotis su vyndarystės ištakomis laikomų Europos šalių vynais. Mums, lietuviams, turbūt labiausiai žinomi ir Lietuvos rinkoje randami Naujosios Zelandijos vynai yra „Sauvignon Blanc“ iš Marlboro (Marlborough) ir „Pinot Noir“ iš Centrinio Otago (Central Otago) regionų. Tačiau už šių pavadinimų slypi dar didesni ir įdomesni lobynai.
Kur žmonės vyną aukštyn kojom gamina (II dalis)
2016-12-12
Perplaukiau sąsiaurį tarp šiaurinės ir pietinės salų ir nuvykau tiesiai į Marlboro regioną. Tai milžinas, pagaminantis du trečdalius viso šalies vyno. Vynuogių karalienė, žinoma, ‘Sauvignon Blanc‘. Ši veislė atnešė sėkmę Naujajai Zelandijai per tarptautinę parodą praeito amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Nuo tada šalis ir Marlboro regionas atsirado pasauliniame vyndarystės žemėlapyje. Niekas netikėjo, kad senos avių ganyklos taps bene geriausia vieta pasaulyje šioms vynuogėms augti.
„Sauvignon Blanc“ Luaroje ir Štirijoje
2005-04-12
Pasaulyje ‘Sauvignon Blanc’ auginama beveik visur, kur pakanka saulės, bet nelabai karšta ir vyrauja drėgnas, gana derlingas dirvožemis. Prancūzijos (Luara ir Bordo) ir Naujosios Zelandijos (Morlboras ir Martinboras) tandemą papildė Robertsonas PAR, Napos slėnis Kalifornijoje, Kasablanka Čilėje, Štirija (Steiermark) Austrijoje, Friulis Italijoje, Rueda Ispanijoje, Adelaidės kalvos (Adelaide Hills) Australijoje.