Vyno terapija: ką galima išspausti iš vynuogės kauliuko?
2017-05-05
Kelionės po garsiausius pasaulio vynuogynus, besidriekiančius Bordo, Toskanoje ar Reino slėniuose nebėra naujiena. Tačiau pastaraisiais metais Europoje ir JAV sparčiai populiarėja vyno terapija, kitaip vadinama vyno SPA. Procedūras su vynuogėmis ir vynu pamažu atranda ir lietuviai, nes SPA centrai Europoje lengvai pasiekiami lėktuvais iš Vilniaus.
Dirvožemis ir barberos skonio variacijos
2017-08-02
Apie barberą šiaurės Italijoje kalbama nuolatos. Prieš penkiasdešimt metų tai buvo svarbiausias raudonasis Italijos vynas. Ir nors šiandien barolo ir barbaresko sėkmės yra nustumtas į antrą planą, vyndariai ambicingai siekia atsikovoti prarastas pozicijas: 200 000 ha teritorijoje išsidėstę „Barbera d‘Asti“ gamintojai ima sieti vyno skonį su dirvožemiu, ieškoma identiteto, savito stiliaus, terroir išraiškos. Su knygų apie Italijos vyną autoriais Michele Longo‘u ir Ianu d‘ Agata ragaujame vyną Asčio ir Monferato regioną padaliję į skirtingus dirvožemio tipus.
Keturi „Verdicchio“ stiliai
2017-08-10
„Verdicchio“ iš Markės patenka į geriausių Italijos baltųjų vynų penketuką. Ir nors ilgai buvo manoma, kad tai ta pati pabodusi, visoje Italijoje auganti ‘Trebbiano‘, dabar jau aišku, kad vyno gerumą lemia unikali vynuogių veislė. „Collisioni 2017” festivalyje paragavus 30 skirtingų „Verdicchio“ (vyno vertinimai pateikiami) peršasi keli apibendrinimai, padėsiantys tiems, kurie nori tokio vyno nusipirkti.
Ekologiško itališko vyno keliais
2017-12-14
Ciao, bella! – sušunka virtuvės šefo kostiumu apsivilkęs vyras pro šalį einančiai damai ir pakviečia užeiti į vidų. Viešnia nusišypso ir paprašo taurės brunelo. Atmosfera lyg Italijoje – muzika, kvapai, spalvos. Tačiau aplinkinių azijiečių akys primena, kad esu Singapūre. Tokia eilinė diena darbe.
Žaliasis vynas iš žaliuojančios Markės
2016-06-23
“Markėje telpa visa Italija“ – taip italai dažnai apibūdina šį turtingą ir įvairų Vidurio Italijos rytinio pakraščio regioną. arkės sostinė – dar romėnų įkurtas uostas Ankona. Miesto pavadinimas kildinamas iš lotyniško žodžio, reiškiančio alkūnę: savo geometrine forma šis uostamiestis išties ją primena. Šioje vietoje romėnų įkurtas fortas apžvelgdavo visą net 180 km ilgio Markės pakrantę.
Vulkanų draustinio vynas
2016-12-12
Jei planuojate kelionę į Veneciją ar Veroną, patarčiau vienai dienai užsukti į Eugano kalvas (Colli Euganei) – vos 70 km nuo abiejų miestų nutolusį UNESCO saugomą vulkanų draustinį. Čia atsidursite tolėliau nuo turistų srautų, tarp renesansinių užmiesčio vilų, šiltaisiais šaltiniais garsėjančių gydyklų ir vulkanų šlaituose išsidriekusių vynuogynų.
Ką pamatysime šiemet parodoje „ProWein“
2015-01-26
Šių metų kovo 15–17 d. Vokietijos mieste Diuseldorfe vėl vyks kasmetinė vyno paroda „ProWein“, kurioje ketina dalyvauti apie 5,5 tūkst. dalyvių iš 50 šalių. Šįmet parodos organizatoriai lankytojams žada naujovių.
Italijos vyno festivalis Vilniuje
2015-03-10
ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas), vykdydamas ilgalaikį kokybiško Europos vynų su saugoma kilmės vietos arba saugoma geografine nuoroda bei vynų su vynuogių veislių nuorodomis populiarinimo projektą kovo 12 d. rengia ciklo „Europos vyno spalvos“ renginį – „Italijos vyno festivalį”. Festivalis vyks Vilniuje. Renginio lankytojai turės galimybę paragauti beveik dvidešimt skirtingų itališkų vynų. Vynus pristatys vyno žinovai.
Italijos vyno festivalis Klaipėdoje
2015-03-10
ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas), vykdydamas ilgalaikį kokybiško Europos vynų su saugoma kilmės vietos arba saugoma geografine nuoroda bei vynų su vynuogių veislių nuorodomis populiarinimo projektą kovo 19 d. pristato ciklo „Europos vyno spalvos“ renginį – „Italijos vyno festivalį”. Festivalis vyks Klaipėdoje, o jo metu su lankytojais bendraus ir vynus pristatys sertifikuoti vyno ekspertai.
2014 metais pasaulyje buvo pagaminta 27 mlrd litrų vyno
2015-10-08
Pasaulinė vyno ir vynuogių organizacija (OIV) skelbia, kad pasaulyje pernai buvo pagaminta 27 milijardai litrų vyno.
Pietų šaknys
2014-10-27
Pasibaigus didžiausiai Italijoje vyno parodai „Vinitaly“, Pietų Italijos vyndariai (Apulija, Kalabrija, Bazilikata, Kampanija, Sicilija) susirenka į regiono vyno renginį – parodą „Radici del Sud“ (liet. „Pietų šaknys“).
0:1 prancūzų naudai, arba Vynas Kalėdiniuose pokyliuose
2014-12-17
Lapkritį ir gruodį gausu labdaros ir kalėdinių pokylių, kuriuos organizuoja užsienio ir Lietuvos verslininkus vienijančios organizacijos. Bilietas į tokį renginį įprastai kainuoja 200–500 litų, jame vakariniais apdarais pasipuošusių svečių laukia šmaikštūs vedėjai, muzikinė programa, šokiai, vakarienė ir vynas. Apie pastarąjį ir manasis komentaras, nes jo kaina ir kokybė puotose skiriasi, nors į maistą, salės ir stalų dekorą bei programą investuojama panašiai. Akivaizdūs vyno skirtumai verčia susimąstyti apie tai, ar skirtingos tautos nevienodai supranta vyno gerumą, ar nevienodai vertina svečius.
Joško Gravneris: gamta reikalauja laiko, tylos, neveiklumo
2012-12-12
Su Joško Gravneriu asocijuojasi qvevri vyno tradicija Italijoje, saviškiu jį laiko natūralaus vyno ir biodinaminės vyndarystės judėjimo šalininkai. Ir nors jis neturi nė vieno minėtų gamybos būdų pažymėjimų, vyno mėgėjams jis yra nuostabios harmonijos, ilgaamžiškumo ir kompleksiškumo vyno gamintojas.
Marsalos klasifikacija – nereiktų susivilioti skambiu žodžiu „Fine“
2007-03-06
Lietuvos rinkoje atsiranda pirmosios marsalos - likeriniai vynai iš Vakarinės Sicilijos. Jų skambus pavadinimas nebuvo devalvuotas Krymo, Moldovos ir Anykščių gamyklose, kaip atsitiko portui ir cheresui.
'Merlot’ ir ‘Cabernet Sauvignon’ – kartu ir atskirai
2005-04-12
Bergamo mieste vyko trečiasis tarptautinis vyno konkursas „Emozioni dal Mondo. Merlot e Cabernet insieme“. Rudenėjančioje šiaurės Italijoje daugiatautė komisija, surinkta iš viso pasaulio – Peru, PAR, Argentinos, Prancūzijos, Kroatijos, Lietuvos ir kitų šalių.
Sardinijos skonių kontrastai Lietuvoje
2005-04-12
Gruodžio 8 d. Vilniuje įvyko tradicinių Sardinijos maisto produktų ir vynų, rengiamų eksportui į Lietuvą, pristatymas. Degustacijoje, kuriai vadovavo maisto ekspertas ir vynų žinovas sardas Angelo Concasas buvo pristatyti vynai ir kiti alkoholiniai gėrimai, alyvuogių aliejus, tradiciniai saldumynai, jūros gėrybės.
Friulis - baltojo vyno kraštas
2005-04-12
Friulio regiono pavadinimas atsirado nuo dabartinio Cividale del Friulio miestelio, seniau paties Julijaus Cezario garbei vadinto Julijaus Forumu. Ten vynus greičiausiai gamino jau keltai bei ilirai, gyvenę tose teritorijose kelis šimtus metų prieš mūsų erą. Tik antrojoje XX amžiaus pusėje Friulis tapo pagrindiniu (greta Alto Adidžės) Italijos baltojo vyno regionu.
,,Barbera” geresnė negu bet kada
2005-04-12
Daugybė ,,Barbera” vyno butelių išgerta nuo tų laikų, kai velionis Giacomo Bologna savo vyno ūkyje Braida įrodė, kad iš ,,Barbera” vynuogių gali gautis pasaulinio lygio vynas, ir savo sėkmės pavyzdžiu išgarsino iki tol nepastebėtą ir kasdieniniu stalo gėrimu laikytą vyną iš Pjemonto (Piedmont) regiono Italijoje.
Lambruskas būna labai geras
2005-04-12
Ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje lambrusko (lambrusco) reputacija nekokia: pusiau saldus lengvas raudonasis arba rožinis putojantis itališkas vynelis, tekainuojantis septynis–penkiolika litų. Lambrusko gamybos vieta – Modena – asocijuojasi greičiau su balzaminiu actu, kuris daromas iš išgarinto (verdant) vietinio vyno ir gastronominiame pasaulyje vertinamas ne mažiau už trumus, riebiąsias ančių kepenėles (pranc. foie gras) ar juodos kiaulės vytintą kumpį (isp. pata negra).
Amaronė
2005-04-12
Jį įsimyli arba nekenti. Meilė tęsiasi ilgai, su įdomiais ieškojimais, atradimais, deja, kartais ir nusivylimais, bet trumpais ir pagrįstai paaiškinamais. Būtent jie verčia ieškoti to, kas geriau, įdomiau ir kitaip nei įprasta. Taip trumpai galima apibūdinti potyrius, kuriuos suteikia AMARONĖ.
Trys raudonųjų Apulijos vynuogių veislės: ‘Primitivo’, ‘Negroamaro’ ir ‘Nero di Troia’
2005-04-12
Apulija – vienas iš neturtingųjų Pietų Italijos regionų – staiga tapo įdomi pasaulio vyno mėgėjų bendruomenei. Prieš dvidešimt metų panašaus dėmesio susilaukusi Kampanija, prieš dešimtmetį – Sicilija šiandien jau niekam nekelia abejonių galinčios daryti aukščiausios prabos vyną. Apulija savo sėkmės atributus dar tik matuojasi, tačiau akivaizdu, kad tai bus vietinės raudonųjų vynuogių veislės.
Atradimai tolimojoje Sicilijoje
2005-04-12
Gera bičiulė pasigyrė besimėgaujanti tik sicilietišku vynu, neva vienas gydytojas paporinęs, kad vynas iš didžiausios Viduržemio jūroje salos, kurią garsina vis dar veikiantis Etnos ugnikalnis, dėl išskirtinio dirvožemio turįs tokių stebuklingų savybių, kad nuo jo niekada neskaudą galvos.
Sicilija – vyno sala
2005-04-12
Vakarinėje Sicilijoje, vyno įmonėje „Donnafugata“, skaitau ant sienos užrašytus didžiojo vokiečių poeto ir filosofo Goethe's žodžius: „Italija be Sicilijos nepalieka pėdsako sieloje. Sicilija yra tas visko raktas“. Kitaip tariant, nepažinęs Sicilijos – nepažinsi Italijos. Tai pasakytina apie viską, taip pat ir apie vyną.