Ispaniška „Gramona“ kãva ir prancūziško vyno paradigma
2016-05-01
Dar ne taip seniai, kaip ir šimtmečiais iki tol, prancūziška virtuvė buvo viena iš geriausių pasaulyje. Nuo įspūdingų viduramžių puotų iki šių dienų kulinarijos avangardo lopšys visada buvo Paryžius. Geriausi Barselonos, Madrido, Limos ar Šanchajaus restoranai buvo tie, kurie nuolatos ištikimai tarnavo prancūziškai virtuvei. Geras virėjas turėjo mokėti pagaminti tartarą, bearnaise, velouté ar mayonnaise padažą. Į kiekvieną padorų meniu turėjo būti įtraukta svogūnų sriuba ar jautienos medalionai.
„Torres“ vyno naujienų pristatymas Vilniuje
2016-07-19
Britų žurnalas „Drinks International“ net dvejus metus iš eilės paskelbė vyninę „Bodegas Torres“ mėgstamiausiu 2014 ir 2015 metų vyno prekės ženklu pasaulyje, tad karštą birželio 16 dienos popietę keli entuziastingai nusiteikę Lietuvos žurnalistai ir vyno verslo atstovai susirinko išgirsti naujienų, kurias sostinės „Stiklių“ restorane pristatė įmonių grupės „Torres“ vykdomasis direktorius Miguelis Torresas Maczassekas.
Kastilija: iš San Sebastiano į Salamanką
2016-05-01
Dabar jau sunku įsivaizduoti Ispanijos vyno paletę be Kastilijos (nepainioti su Kastilija La Manča) vynų. Net Andalūzijos baruose lengviau gauti taurę „Rueda Verdejo“, „Ribera del Duero“ ar Toro „Crianza“ nei vietinio chereso. Per pastaruosius dešimtmečius Kastilijos baltasis ir raudonasis užkariavo ne tik ispanų vyno mėgėjų gomurius, bet iškeliavo ir už šalies ribų. Gaivaus, gėliško „Verdejo“ ir ąžuolo statinėje brandinto „Tempranillo“ pora gali sužavėti daugelį.
„Rueda“ – populiariausias Ispanijos baltasis vynas
2016-05-01
Šiuo metu „Verdejo“ iš Ruedos greta Galisijos „Albariño“ yra turbūt populiariausias ispaniškas baltasis vynas. Gaivus, išraiškingo, lengvai įsimenančio gėlių, slyvaičių ir žolių aromato, dažniausiai nebrangus, puikiai tinkantis gurkšnoti ir bare, ir namuose.
Vulkaninis vynas Kanarų salose
2016-05-01
Daugumai žmonių Kanarų salos asocijuojasi su gan lengvai pasiekiama egzotika ir europiniais patogumais netoli Afrikos krantų. Skirtingai nuo žemyninės Ispanijos regionų, šios salos retai atsiranda vyno mėgėjų kelionių žemėlapiuose. Viena iš priežasčių yra gana silpnas tarptautinis Kanarų salų vyno įvaizdis ir nedideli vyndarystės mastai, kurie iš esmės patenkina tik vietinių gyventojų ir turistų poreikius. Daug vyno yra importuojama, ir tikrai ne visur yra geras vietinio vyno pasirinkimas, tad pravartu žinoti, kokio vyno verta ieškoti progai pasitaikius.
Toro – jauna, bet vis labiau žinoma apeliacija
2016-05-01
DO Toro – nedidelė apeliacija aplink Toro miestą (Kastilijos ir Leono srities Samoros provincijoje), kurioje yra 15 tūkst. ha vynuogynų. Dėl negausių kritulių ši apeliacija yra viena sausiausių Ispanijoje. Šios apeliacijos vynui būdingas stiprumas ir svarumas. Šiuo atžvilgiu varžytis su juo gali tik Priorato, kai kurie Chumilijos (Jumillia) ir Jeklos (Yecla) ir vynai. Daugiausia vyno gaminama iš ‘Tinta de Toro’ (‘Tempranillo’); dar auginami seni ‘Garnacha’ vynuogynai, baltosios ‘Malvasia’ ir ‘Verdejo’.
Rožinio vyno stiliai: pasaulis per Ispanijos prizmę.
2016-06-05
Nežiūrint to, kad devyniems iš dešimties vartotojų vyno skonis yra nesvarbus ir nesuprantamas dalykas, rožinio vyno įvairovės ignoruoti negalima. Joje telpa ne tik juslėmis (skonis, spalva, kvapas), bet ir širdimi (gamybos tradicijos) bei protu (vartojimo filosofijos) priimami dalykai. Rožinis vynas yra palyginti nesenas reiškinys, didžiausią plėtrą per visą savo egzistavimo istoriją išgyvenantis būtent dabar.
Ispanijos ir Portugalijos vyno festivalis Vilniuje
2015-02-03
ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas), vykdydamas ilgalaikį kokybiško Europos vynų su saugoma kilmės vietos arba saugoma geografine nuoroda bei vynų su vynuogių veislių nuorodomis populiarinimo vasario 18 d. pristato ciklo „Europos vyno spalvos“ renginį – „Ispanijos ir Portugalijos vyno festivalį”. Renginys vyks Vilniuje įsikūrusioje „Vyno klubo“ parduotuvėje.
2014 metais pasaulyje buvo pagaminta 27 mlrd litrų vyno
2015-10-08
Pasaulinė vyno ir vynuogių organizacija (OIV) skelbia, kad pasaulyje pernai buvo pagaminta 27 milijardai litrų vyno.
Ispanijos ir Portugalijos vyno festivalis Klaipėdoje
2015-02-03
ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas), vykdydamas ilgalaikį kokybiško Europos vynų su saugoma kilmės vietos arba saugoma geografine nuoroda bei vynų su vynuogių veislių nuorodomis populiarinimo vasario mėnesį organizuoja ciklo „Europos vyno spalvos“ renginį – „Ispanijos ir Portugalijos vyno festivalį”. Renginys vyks Klaipėdoje.
0:1 prancūzų naudai, arba Vynas Kalėdiniuose pokyliuose
2014-12-17
Lapkritį ir gruodį gausu labdaros ir kalėdinių pokylių, kuriuos organizuoja užsienio ir Lietuvos verslininkus vienijančios organizacijos. Bilietas į tokį renginį įprastai kainuoja 200–500 litų, jame vakariniais apdarais pasipuošusių svečių laukia šmaikštūs vedėjai, muzikinė programa, šokiai, vakarienė ir vynas. Apie pastarąjį ir manasis komentaras, nes jo kaina ir kokybė puotose skiriasi, nors į maistą, salės ir stalų dekorą bei programą investuojama panašiai. Akivaizdūs vyno skirtumai verčia susimąstyti apie tai, ar skirtingos tautos nevienodai supranta vyno gerumą, ar nevienodai vertina svečius.
Pirėnų pusiasalio vyno festivalis Druskininkuose
2014-02-26
ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas), vykdydamas ilgalaikį kokybiško Europos vynų su saugoma kilmės vietos arba saugoma geografine nuoroda bei vynų su vynuogių veislių nuorodomis populiarinimo projektą vasario 28 d. pristato ciklo „Europos vyno spalvos“ renginį – „Pirėnų pusiasalio vyno festivalį”. Renginys vyks Druskininkuose įsikūrusioje vyno parduotuvėje „Kurorto vyninė“. Daugiau nei dešimt vynų pristatys ir į visus lankytojų klausimus atsakys vyno ekspertai.
Pirėnų pusiasalio vyno festivalis
2014-02-06
ABBI (Baltijos gėrimų pramonės aljansas), vykdydamas ilgalaikį kokybiško Europos vynų su saugoma kilmės vietos arba saugoma geografine nuoroda bei vynų su vynuogių veislių nuorodomis populiarinimo vasario 6 d. pristato ciklo „Europos vyno spalvos“ renginį – „Pirėnų pusiasalio vyno festivalį”. Renginys vyks Vilniuje įsikūrusioje „Vyno klubo“ parduotuvėje.
Tradiciniai ispaniški patiekalai ir Ispanijos vynas
2014-04-25
II kurso Someljė mokyklos sesijos apžvalga
Cava šventėms ir kasdien
2005-04-12
Katalonijoje cava (tarti „kãva“) geriama visomis progomis ir be jokios progos. Šį putojantį vyną geriausia gerti iš aukštų taurių, kad gerai matytųsi į laisvę besiveržiantys burbuliukai, kurie sproginėdami kutentų šnerves, ir suputojęs vynas pasklistų po visą burną, akimirksniu išblaškydamas snaudulį ir prašviesindamas akis.
Šlovė senam vynui?
2005-04-12
Pelėsiais ir voratinkliais apaugusios rūsio lubos, pajuodusios medinės dėžės su gotiškomis raidėmis, virpanti žvakių šviesa... Raižyto krištolo taurėse – didingas šimtmečių senumo vynas, glostantis akis spinduliuojančia lyg rubinas spalva... Dangiško skonio nektaras, kurio kiekvienas lašas sielą pakylėja iki debesų... O gal – žemyn bloškiantis muskuso, dervos, mėšlo, pūvančios mėsos tvaikas ir skonis, primenantis rūdis?
Ąžuolinė Ispanijos vyno ramybė
2005-04-12
Tiems, kas ispanišką vyną siejo su intensyviu, saldžiu vanilės, kokoso bei šviežokos medienos aromatu, turiu naujieną: kokybe ir stiliumi susirūpinę Ispanijos vyndariai grįžta prie klasikos – vaisiško, gaivaus, ilgaamžio vyno, kuriam brandinimas ąžuolo statinėje suteikia subtilių prieskonių, šokolado, kavos niuansų ir jokiu būdu neužgožia vynuogių bei dirvožemio įtakos.
Ispanijos vynų įvairovė
2005-04-12
Iki 1970-ųjų metų vynuoginės filokseros nuniokoti Ispanijos vynuogynai aštuntajame dešimtmetyje pradėjo po truputį atsigauti. O Ispanijai įstojus į tuometinę Europos Bendriją viskas apsivertė aukštyn kojom. Varomąja jėga tapo Ribera del Duero (1.) regionas.