Baltoji burgundija: ko tikėtis „Puligny-Montrachet“ taurėje
2021-02-23
Burgundijos vynai garsėja stipriai išreikštu terroir. „Chardonnay“ ir „Pinot Noir“ kiekviename iš 1200 vynuogynų yra skirtingo skonio. Visi 44 kaimeliai ir jiems priskirtos bendrinės Premier Cru apeliacijos turi savo individualų stilių. Lietuvoje populiarėjant baltajam Burgundijos vynui, pradedame straipsnių seriją, skirtą supažindinti su Burgundijos kaimeliais. Pirmasis eilėje – Piulinji Monrašė (Puligny Montrachet) – vidurinysis ir mažiausias iš trijų „auksinių“ Côte de Beaune kaimelių.
Koks Merso vyno skonis
2021-04-08
Merso (Meursault) – didžiausias iš elitinės kaimelių trijulės Kot de Bone. Ir nors jame nėra nė vieno Grand Cru vynuogyno, daugeliui „Chardonnay“ mėgėjų jis įkūnija svaraus, „ąžuolinio“, tropiniais vaisiais kvepiančio „Chardonnay“ idealą. Tačiau 450 ha plotas nėra vientisas: 17 Premier Cru ir dar per 60 vynuogynų, kurių pavadinimus vyndariai rašo etiketėse dėl ryškios terroir išraiškos. Skirtingų vynuogynų vyno kaina ir brandinimo potencialas labai varijuoja. Hierarchijos viršūnėje – nuo Piulini-Monrašė ribos į šiaurę link Merso kaimelio besitęsianti Premier Cru juosta: Perrieres, Charmes, Genevrieres vynuogynai. Jie – didžiausios apeliacijos žvaigždės, kai kada pakalbama apie jiems tiksiantį Grand Cru statusą. Tačiau Francois Mikulskis, darantis visų pagrindinių Merso Premier Cru vyną, sako, kad kalbos apie Grand Cru neturėtų virsti realybe, nes tokiu atveju žemės kaina šoktų aukštyn, ir savininkų palikuonims būtų sunku susimokėti 20 proc. paveldėjimo mokestį. Francois MikulskiFrancois Mikulski Charmes vynuogynas puikiai atspindi savo pavadinimą – jo vynas yra labai patrauklaus skonio. Tačiau vynuogynas nėra vientisas, jis padalintas į Dessous ir Dessus. Šiuos du prancūziškus žodžius vertėtų išmokti, nes jie labai bendrais bruožais padeda suprasti ir vyną: Dessous – apačioje, Dessus – viršuje. Šlaito apačioje dirvožemis dažniausiai gilesnis, turtingesnis, todėl ir vynas iš čia kiek svaresnis, vaisiškesnis. Viršuje – skurdžiau, taigi ir vynuogėms sunkiau sunokti, iš jų padaromas elegantiškesnis, gaivesnis, minerališkesnis vynas. Charmes Dessous vynas svaresnis, platus, o Charmes Dessus – kompleksiškas, minkštas. Abiem būdinga labai gėliška aromatų puokštė: ieškokite mimozų medaus, gvazdikėlių, lelijų, našlaičių, bergamočių, muskatų riešutų. Į Dessous bei Dessus padalintas ir geriausiu laikomas Genevrieres vynuogynas, kurio vynas, nežiūrint pavadinimo (genevrieres – kadagiai, kurie gerai auga ant uolėtų iškyšulių Merso šlaituose), kvepia liepžiedžiais, medumi, riešutais, prieskoniais, o burnoje subtilus ir labai ilgai išliekančio skonio. Gali būti labai ilgai brandinamas. Perrieres ribojasi su Piulini-Monrašė riba ir yra aukščiausiai kalkakmenio šlaite, nusėtame akmenimis. Todėl vynas gaivus, minerališkas, elegantiškas ir svarus, o savo geriausią skonį pasiekia bręsdamas butelyje. Meursault Genevrieres pereina į Porusots, Boucheres ir Gouttes d‘Or. Poruzots – ant statesnio akmeningo šlaito, todėl vynai gaivesni, elegantiškeni, savotiškai moteriški. O Boucheres ir Goutes d‘Or – svaresni. Goutes d‘Or podirvis – uolingas. Todėl vynas svaresnis, su tvirtos rūgšties pagrindu ir tiesmukiškesnis. Kvape netrūksta rūgščių tropinių vaisių (gvajavų, pasiflorų) natų, sumišusių su medaus, baltų vaisių kompoto natomis. Vos 4,41 ha Boucheres vynuogyne vynuogės sunoksta kiek anksčiau, todėl ir vynas švelnesnis, jo neverta ilgai brandinti. Svarstant apie Merso, reiktų atkreipti dėmesį ir į lieux-dits – vynuogynus, iš kurių padaromas puikus vynas, tačiau jie dar neturi Premier Cru statuso. Verti paminėjimo: Clos de Bare, Limozin, En Luraude, Charrons, Narvaux, Tillets, Rougeots, Luchets, Chevalieres, Case-Tetes, Vireuils, Meix Cavaux. Jų rūgšties, minerališkumo, svarumo, vaisiškumo proporcijos priklauso nuo terroir, tačiau persikų, tropinių vaisių, mangų, gėlių, sumišusių su žemės riešutų natomis, aromatas beveik visada garantuotas.
Kokį vyną pilstė LR prezidento Gitano Nausėdos inauguraciniame pobūvyje
2019-07-16
„Vynas buvo šiaip sau“, - pasakė Andrius Tapinas „Žinių radijo“ laidoje „Įvykiai ir komentarai“ po LR prezidento Gitano Nausėdos inauguracijos. Todėl pasidomėjome, kuo gi buvo pasiūlyta mėgautis iškilmingo pobūvio dalyviams.
2014 metų derlius Burgundijoje
2016-05-01
Rašant 2014 metų derliaus apžvalgą, iš Burgundijos ėmė plūsti žinios apie 2016 m. balandžio 26 ir 27 naktų šalnas. Labiausiai nukentėjo ‘Chardonnay‘ vynuogienojai, ypač žemesnėse vietose – nušalo besiskleidžiantys lapeliai ir žiedynų pumpurai, todėl tikimybė, kad vynmedžiai šiemet dar kartą išsprogs, yra labai maža. Panašu, kad 2016 metų derlius ir vėl bus mažesnis nei įprasta, ir dėl vyno trūkumo 2014-ųjų derliaus vyną pirksime daug negalvodami apie kokybę.
Raudonasis Kortono vynas
2016-05-01
Suprasti Burgundiją ir prisiminti visus jos vynuogynus nėra lengva. Šiandien galiu prisipažinti, kad gailiuosi jų neišmokusi prieš 20 metų, nes atrodo, kad nebeišmoksiu niekada. Nors šiame regione karaliauja tik kelios vynuogių veislės (daugiausia ‘Pinot Noir‘, ‘Chardonnay‘ ir ‘Aligote‘), tačiau dirvožemių gausa, vynuogynų ekspozicijos, pasiskirstymas ir klasifikacija viską sudėlioja į tokį sudėtingą žemėlapį, kad burgundiško vyno mėgėjui nėra lengva suprasti ir tuo labiau išsirinkti vyną. Vienas sudėtingesnių – Kortono masyvas.
Kur žmonės vyną aukštyn kojom gamina (II dalis)
2016-12-12
Perplaukiau sąsiaurį tarp šiaurinės ir pietinės salų ir nuvykau tiesiai į Marlboro regioną. Tai milžinas, pagaminantis du trečdalius viso šalies vyno. Vynuogių karalienė, žinoma, ‘Sauvignon Blanc‘. Ši veislė atnešė sėkmę Naujajai Zelandijai per tarptautinę parodą praeito amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Nuo tada šalis ir Marlboro regionas atsirado pasauliniame vyndarystės žemėlapyje. Niekas netikėjo, kad senos avių ganyklos taps bene geriausia vieta pasaulyje šioms vynuogėms augti.
„AR Lenoble“ iš Šampanės
2016-12-12
Šampanėje netyla kalbos apie vyną, atspindintį vynuogių kilmės vietą. Daugėja vieno kaimelio ir atskiro vynuogyno šampanų. „AR Lenoble“ augina vynuoges trijuose kaimeliuose: ‘Chardonnay‘ – Šiuji (Chouilly), šiauriausiame Cote de Blancs Grand Cru kaimelyje, ‘Pinot Noir‘ – Bisėjuje (Bisseuil), ‘Meunier‘ – Dameri (Damery).
Kokį vyną daro legendinės 1976 m. Paryžiaus degustacijos nugalėtojai šiandien
2016-12-12
1976 metų gegužės 24 d. Paryžiuje įvyko degustacija, po kurios kaip ant sparnų pradėjo kilti Kalifornijos vyno reputacija: niekam nežinomi Kalifornijos vynai prancūzų vertinimo komisijai pasirodė geresni už prancūziškuosius. „Time“ žurnale paviešinus nugalėtojus, „Chateau Magdelena Chardonnay“ ir „Stag‘s Leap Cabernet Sauvignon“ gimtinėje įgavo tokį statusą, kad net ir praėjus keturiasdešimčiai metų po Judgement in Paris parduodami tik išrinktųjų ratui, yra puikiai vertinami spaudos, nors skonis ir gamybos būdas gerokai pasikeitė.
Ratafia de Champagne suteikta saugoma geografinė nuoroda
2015-09-07
Mūsų laikais Ratafia de Champagne gaminama iš klasikinių Šampanės vynuogių - Chardonnay, Pinot Noir ir Pinot Meunier, nors šio gėrimo istorija skaičiuoja jau 800 metų.
Šampanas ir nesudėtingi užkandžiai
2011-07-03
Yra šampano, kurį vieną gerti nelengva – aukštą šio gėrimo kokybę nusako didžiausios išraiškos ne patys maloniausi skonio ir lytėjimo pojūčiai: galinga rūgštis, visiškas cukraus nebuvimas, džiovinantis minerališkumas ir nemenka aromatų koncentracija.
Cava šventėms ir kasdien
2005-04-12
Katalonijoje cava (tarti „kãva“) geriama visomis progomis ir be jokios progos. Šį putojantį vyną geriausia gerti iš aukštų taurių, kad gerai matytųsi į laisvę besiveržiantys burbuliukai, kurie sproginėdami kutentų šnerves, ir suputojęs vynas pasklistų po visą burną, akimirksniu išblaškydamas snaudulį ir prašviesindamas akis.
Apgailestaujame, tačiau svetainę gali lankyti tik asmenys sulaukę 20 metų.
Ar jums yra 20 metų?
Taip
Ne