Kas yra Clos šampanai? Kuo jie išsiskiria? Kokius juos žinote? Pavadinime pamačius žodį Clos daugelis pirmiausia prisimena šampanus „Philipponnat Clos des Goisses“, „Krug Le Clos du Mesnil“ bei „Cattier Le Clos du Moulin“. Giliau besidomintieji šampanu prie minėto trejeto gali pridėti „Krug Le Clos d’ Ambonnay“, „Billecart-Salmon Le Clos Saint-Hilaire“ arba „Duval-Leroy Le Clos des Bouveries“. Štai ir viskas! Tiesa, gerai žinomas šampanas „Bollinger Vieilles Vignes Francaises“ (V.V.F.) taip pat gaminamas iš dviejų tokių plotelių – Le Clos Saint-Jacques ir Lieux dit Chaudes Terres.
Clos reikšmė
Prancūzijoje šampano pavadinime vartojamas žodis Clos susijęs su istorine konkretaus vynuogyno vieta, kadaise aptverta mūrine siena, saugančia vynuogynus ne tik nuo stiprių vėjų, bet ir nuo užgrobimo. Šiuose vynuogynuose susidaro ypatingas mezoklimatas. Tam, kad šampanas galėtų būti klasifikuojamas kaip Clos, Nacionalinis kilmės nuorodų institutas (Institut National des Appellations d‘Origine) ir Šampanės komitetas (Comite Champagne) turi patvirtinti, kad jis atitinka keliamus reikalavimus, tai yra jis turi būti pagamintas iš vynuogių, užaugintų senuose vynuogynuose, kurie kadaise buvo aptverti mūrinėmis sienomis. Prieš daugiau nei du šimtus metų tokie vynuogynai dažniausiai priklausė vienuolynams, kurie tuos nedidelius plotelius aptverdavo mūrinėmis sienomis. Tai mena kai kurių Clos vynuogynų pavadinimai: „Le Clos de l‘Abbaye“, „Le Clos l‘Abbe“. Clos – atskirų aptvertų istorinių vynuogynų – regione yra 31, jie priklauso atitinkamiems šampano namams arba vynuogių augintojams, gaminantiems šampaną tik iš nuosavų vynuogynų. Bendras visų šių vynuogynų plotas užima tik 35 ha, tai sudaro tik 0,1 proc. viso Šampanės regiono ploto!
Beje, žodis Clos reikšmingas ne tik šampano, bet ir vyno ekspertams, mat tokių plotelių yra įvairiuose Prancūzijos regionuose. Daugiausiai jų, gal net daugiau nei visuose kituose regionuose kartu sudėjus, yra Burgundijoje. Čia galime paminėti „Chanson“ vyno gamintojui priklausančius vynuogynus: „Clos du Roi“, „Clos des Marconnets“, „Clos des Feves“, „Clos des Mouches“, „Clos de la Belle Marguerite“. Daugelis vyno žinovų galėtų paminėti ir gerokai daugiau Burgundijos vynuogynų, pavyzdžiui, „Chambertin-Clos de Beze“, „Clos de Vougeot“, „Corton-Clos du Roi“, „Clos Napoleon“, „Clos de Tart“ ir dar daugelį kitų. Yra tokių vynuogynų ir Bordo (pvz., „Clos Haut-Peyraguey“, „Clos Fourtet“, „Clos des Jacobins“, „Clos de l’Oratoire“, „Clos de Plince“, „Clos Saint-Martin“ ir kt.), jų yra ir Ronos slėnyje bei Elzase, Luaros slėnyje bei pietų Prancūzijoje. Tokių vynuogynų galima surasti ne tik Europoje, bet ir Šveicarijoje, Vokietijoje, JAV, Pietų Afrikoje ir net Meksikoje.
Kokių Clos šampanų galima rasti Lietuvoje? Pirma derėtų paminėti nuo 2006 metų esančius tokius šampanus, kaip „Philipponnat Clos des Goisses“, „Bollinger Vieilles Vignes Francaises“ arba „Billecart-Salmon Le Clos Saint-Hilaire“. Kiek vėliau pasirodė ir „Duval-Leroy Le Clos des Bouveries“. Pastaruoju metu įmanoma rasti ir „Krug Le Clos du Mesnil“ ar „Krug Le Clos d’ Ambonnay“, taip pat „Le Clos Lanson“ ar „Le Clos Pompadour“. Taip pat planuojama ir dar viena naujiena – šampanas „Le Clos de Cumieres“, kurį gamina vynuogių augintojas Herve Justinas.
„Clos du Mesnil“ vynuogynas Menilio prie Ožė (Mesnil-sur-Oger) kaimelyje
Clos ploteliuose – skirtingos vynuogės
Dažniausiai Clos ploteliuose auga vienos veislės vynuogės:
- tik ‘Pinot Noir‘. Iš viso 8 atskiri ploteliai, tarp jų „Le Clos Saint-Hilaire“, „Le Clos Saint-Jacques“, „Le Clos Chaudes Terres“, „Le Clos d‘ Ambonnay“, „Le Clos Rocher“, „Le Petit Clos“, „Le Clos de Bouzy“, „Le Clos Barnaut“;
- tik ‘Chardonnay‘. Iš viso 14 atskirų plotelių, tarp jų „Le Clos du Mesnil“, „Le Clos de Bouveries“, „Le Clos des Trois Clochers“, „Le Clos Lanson“, „Le Clos de Faubourg Notre-Dame“, „Le Clos Cazals“, „Le Clos Jarot“, „Le Clos l‘ Abbe“, „Le Clos de l‘Abbaye“, „Le Clos a Dore“, „Le Clos des Belvais“, „Le Clos Sainte-Sophie“, „Le Clos Jacquin“, „Le Clos Bourmault“;
- tik ‘Meunier‘ – „Les Clos Mandois“.
Keturiuose Clos auga ir ‘Pinot Noir‘, ir ‘Chardonnay‘: „Le Clos des Goisses“, „Le Clos du Moulin“, „Les Clos Virgile“, „Le Clos de Cumieres“. Dviejuose auga trys vynuogių veislės – ‘Pinot Noir‘, ‘Chardonnay‘ bei ‘Meunier‘: „Le Clos des Monnais“ bei „Le Clos Pompadour“. Labiausiai išsiskiria „Le Clos du Chateau de Bligny“, kur 0,8 ha plote auginamos net 6 vynuogių veislės: „Chardonnay“, „Pinot Noir“, „Meunier“, „Petit Meslier“, „Arbane“, „Pinot Blanc“.
Clos šampanų gamybos pradžia
Seniausiai gaminamas šampanas „Philipponnat Clos Des Goisses“ – nuo 1939 metų derliaus. Po 30 metų, nuo 1969 metų derliaus, pradėtas gaminti šampanas „Bollinger V.V.F.“ (iš „Le Clos Saint-Jacques“ bei „Lieux-dit Chaudes Terres“ ploteliuose augančių ‘Pinot Noir‘ vynuogių). Vėliau prireikė dar 10 metų kol šampano namai „Krug“ pristatė savo šampaną „Le Clos du Mesnil“ iš ‘Chardonnay‘ vynuogių. Šeimai Duval Leroy priklauso „Le Clos des Bouveries“ nuo labai senų laikų, tačiau pirmą kartą šampanas iš jo derliaus pagamintas 2002 m. Vienų iš naujausių yra šampano namų „Lanson“ 2016 metais pristatytas šampanas „Le Clos Lanson“, pagamintas iš 2006 metų derliaus ‘Chardonnay‘ vynuogių. O šampano namai ‘Leclerc Briant‘ dar tik ruošiasi pristatyti (2018 metais) savo šampaną, pagamintą iš „Le Clos de Trois Clochers“ augančių ‘Chardonnay‘ vynuogių. Tiesa, yra dar vienas plotelis Šampanės regione, Grand Cru kaimelyje Buzi (Bouzy), – „Le Clos Barnaut“, priklausantis Barnaut šeimai. Iš jo derliaus šeima gamina tik „Pinot Noir“ vyną, nors apskritai jie yra šampaną gaminanti šeima.
Clos šampanai
„Le Clos des Goisses“ (Champagne Philipponnat): 5,5 ha – Marėjus prie Ajaus (Mareuil-sur-Ay, Premier Cru); vynuogės ‘Chardonnay‘ (apie 35 %) ir ‘Pinot Noir‘ (apie 65 %).
Šį unikalų siena aptvertą vynuogyną, kurio šlaitai siekia iki 45 laipsnių, dar 1935 metais įsigijo Philipponnatų šeimos nariai. Šampanas „Clos des Goisses“ (tik vintažinis, t. y. vienų metų derliaus) pradėtas gaminti nuo 1951 metų derliaus, tačiau buvo gaminamas ne iš visų metų paeiliui, o pasirenkant tik geriausių metų abiejų vynuogių veislių (‘Chardonnay‘ ir ‘Pinot Noir‘) derlius. Nuo 1988 metų gaminamas iš kiekvienų metų derliaus. Čia dar galima pastebėti, kad „Clos des Goisses“ buvo gaminamas ir iš ankstesnių metų (kaip 1939 m. arba 1945 m.). Šie šampanai po antrosios fermentacijos butelyje paprastai paliekami 8–10 metų. Atskirais atvejais, be pagrindinio kiekio, pagaminamas papildomas šampano kiekis, ir toks šampanas brandinamas dar ilgiau: „Clos des Goisses 2000 L. V.“ ar „Clos des Goisses 1996 L. V.“ (L. V. – Long Vieillissement – reiškia ilgą brandinimą su mielėmis butelyje).
L. V. išleisti šiais metais: 1952, 1953, 1955, 1959, 1966, 1976, 1989, 1990, 1992, 1995. „Clos des Goisses Vinotheque“ – 2004 ir 1996 m.
Iš 1997 ir 1998 metų derliaus buvo pagaminti dar ir Non Dose šampanai.
Šampano „Clos des Goisses“ pagaminamas labai ribotas kiekis, priklausomai nuo atskirų metų derliaus bei jo vertinimo, nuo 20 000 iki 40 000 butelių. Į šį šampaną papildomai dedamas labai mažas kiekis cukraus (4,5 g/l).
Nuo 1999 metų derliaus pradėtas gaminti ir rožinis šampanas „Clos des Goisses Juste Rose“ – iš viso pagaminta tik 2 000 butelių. Toliau sekė 2000, 2001, 2002, 2005, 2006, 2007 metų derliaus rožiniai šampanai. Šiuose rožiniuose šampanuose vynuogių sudėtis kiek skiriasi (kiek daugiau nei 35 proc. ‘Chardonnay‘ ir mažiau nei 65 proc. ‘Pinot Noir‘). Papildomai dedamo cukraus kiekis – 4,5 gr/l.
„Le Clos Saint-Hilaire“ (Champagne Billecart-Salmon): 1,04 ha – Marėjus prie Ajaus (Mareuil-sur-Ay, Premier Cru); vynuogės ‘Pinot Noir‘.
Šis aptvertas plotelis buvo užsodintas ‘Pinot Noir‘ vynuogėmis dar 1964 metais, tačiau „Billecart-Salmon“ pirmą kartą nusprendė gaminti Clos kategorijos šampaną tik iš 1995 metų derliaus. Rinkai jį pristatė 2003 metais (iš viso pagaminta 5 500 butelių), t. y. brandinimas butelyje vyko 7 metus. Kiti Clos šampanai buvo pagaminti iš 1996, 1998 ir 1999 metų ‘Pinot Noir‘ vynuogių derliaus. Pastarųjų metų šampanų buvo pagaminta nuo 3500 iki 7000 butelių.
Le Clos Saint-Jacques (0,21 ha – Ajus (Ay, Grand Cru); vynuogės ‘Pinot Noir‘) ir Le Clos Chaudes Terres (0,24 ha – Ajus (Ay, Grand Cru); vynuogės ‘Pinot Noir‘) priklauso „Bollinger“ šampano namams ir iš jų gaminamas legendinis Les Vieilles Vignes Francaises (V. V. F.). Šie maži ploteliai nebuvo paliesti filokseros, kadangi visą laiką buvo aptverti tvora. Šiuo metu šie nedideli ploteliai yra sertifikuoti kaip ekologiniai. Pirmą kartą šis šampanas pristatytas dar 1973 metais, pagamintas iš 1969 metų ‘Pinot Noir‘ vynuogių derliaus. Toliau sekė tokių metų V. V. F. šampanai: 1970; 1973; 1975; 1979; 1980; 1981; 1982; 1985; 1986; 1988; 1989; 1990; 1992; 1996; 1998; 1999; 2002; 2004; 2005. Pagaminama tik 3000–4000 butelių.
„Le Clos du Mesnil“ (Champagne Krug): 1,84 ha – Menilis prie Ožė (Mesnil-sur-Oger, Grand Cru); vynuogės ‘Chardonnay‘.
Šį unikalų vynuogyną šampano namai „Krug“ įsigijo iš vynuogių augintojo Jules‘o Tarino 1971 metais. Pirmasis rinkai pristatytas šampanas buvo iš 1979 metų ‘Chardonnay‘ vynuogių derliaus. Vėliau šampanai buvo gaminami iš 1980, 1981, 1982, 1983, 1985, 1986, 1988, 1989, 1990, 1992, 1995, 1996, 1998, 1999, 2000 metų derliaus. Visų šampanų buvo pagaminta po 12 000 butelių, o iš 2003 metų derliaus – tik 8 671 butelis
„Le Clos d’ Ambonnay“ (Champagne Krug): 0,68 ha – Ambonė (Ambonnay, Grand Cru); vynuogės ‘Pinot Noir‘.
Šį unikalų vynuogių plotelį šampano namai „Krug“ įsigijo 1994 metais ir nuo 1995 metų derliaus pradėjo šio šampano pristatymągamybą (iš viso 5000 butelių), jo pristatymas įvyko 2007 metais, tai yra šampano fermentacija butelyje truko daugiau kaip 10 metų. Iki šiol yra pristatyti tokių derliaus metų šampanai: 1996 (4 594 buteliai); 1998 ( 4 760 butelių); 2000 (5 158 butelių).
„Le Clos du Moulin“ (Champagne Cattier): 2,2 ha – Chignes-les-Roses Premier Cru; vynuogės – ‘Chardonnay‘ (50 %) ir ‘Pinot Noir‘ (50 %).
Šį aptvertą vynuogyną Jeanas Cattier įsigijo dar 1951 metais. Šampanas gaminamas iš skirtingų trejų metų vynuogių derliaus, pradedant pirmuoju, kuris buvo sumaišytas iš 1982, 1980 ir 1979 metų derliaus, naudojant po 50 proc. ‘Chardonnay‘ ir ‘Pinot Noir‘ vynuogių derliaus. Brandinimas butelyje paprastai trunka 8 metus, papildomai įdedant apie 6–7 g/l cukraus. Tačiau šis šampanas gaminamas ne iš visų metų derliaus. Taigi, „Cattier“ šampano namai rinkai yra pristatę maišytus tokių metų „Le Clos du Moulin“ šampanus: 1983/1982/1980; 1985/1983/1982; 1986/1985/1983; 1988/1986/1985; 1989/1988/1986; 1990/1989/1988; 1993/1990/1989; 1995/1993/1990; 1996/1995/1993; 1998/1996/1995; 1999/1998/1996; 2000/1999/1998; 2003/2002/2000; 2004/2003/2002; 2005/2004/2003; 2006/2005/2004; 2007/2006/2005.
Paprastai pagaminama iki 15 000 butelių. Taip pat gaminamas ir rožinis „Le Clos du Moulin“, tačiau kiek kitomis proporcijomis maišant vynuoges: 55 proc. ‘Pinot Noir‘ bei 45 proc. ‘Chardonnay‘. Rožinio šampano pagaminama apie 4 000 butelių.
„Le Clos des Bouveries“ (Champagne Duval Leroy): 3,53 ha – Vertiu (Vertus, Premier Cru); vynuogės ‘Chardonnay‘.
Šiame uždarame vynuogių plote, kuris jau nuo senų laikų priklauso šeimai, dabartinių vynuogynų amžius yra apie 40–50 metų. Gaminamas vintažinis, t. y. vienų metų derliaus, šampanas. Jis gaminamas kiekvienais metais, nežiūrint į klimato sąlygas. Paskutinieji pagaminti šampanai yra iš 2002–2006 metų derlių. Per metus vidutiniškai pagaminama iki 20 000 butelių.
„Le Clos Pompadour“ (Champagne Pommery): 25 ha – Reimsas; vynuogės ‘Chardonnay‘ (75 %), ‘Pinot Noir‘ (20 %), ‘Meunier‘ (5 %). Šis šampanas su Clos pavadinimu gaminamas tik kartais, tik nedideliais kiekiais magnumuose (1,5 l) – apie 3 000 magnumų. Paprastai šis šampanas gaminamas iš skirtingų metų derliaus vynuogių, tačiau šiuo metu rinkoje yra pristatomas vintažinis, t. y. tik iš 2003 metų derliaus pagamintas šampanas ir, kaip įprasta, tik magnumo butelyje.
„Le Clos du Chateau de Bligny“ (Champagne Chateau de Bligny – G. H. Martel): 0,8 ha – kaimelis Blinji (Bligny) (Obo subregionas); vynuogės ‘Chardonnay‘, ‘Pinot Noir‘, ‘Meunier‘, ‘Petit Meslier‘, ‘Arbane‘, ‘Pinot Blanc‘. Šampanas gaminamas iš visų minėtų vynuogių vienu metu, sultys spaudžiamos iš kiekvienos vynuogės atskirai. Šampanas gaminamas maišant skirtingų metų derliaus vynus. Pagaminama vidutiniškai apie 5 000 butelių.
„Le Clos des Trois Clochers“ (Champagne Leclerc Briant): 0,45 ha – Viler Alerano kaimelis (Villers-Allerand, Premier Cru), vynuogės ‘Chardonnay‘. Pirmasis šampanas turėtų būti pristatytas 2018 metais ir yra pagamintas iš 2014 metų derliaus.
„Le Clos Lanson“ (Champagne Lanson): 1 ha – Reimsas, vynuogės ‘Chardonnay‘.
Šį vynuogių plotelį, esantį pačiame Reimso centre, ‘Chardonnay‘ vynuogėmis „Lanson“ šampano namai užsodino dar 1962 metais ir persodino vynuoges 1986 metais. Tačiau Clos kategorijos šampaną pirmą kartą nuspręsta gaminti tik iš 2006 metų derliaus. Rinkai jis buvo pristatytas 2016 metais, t. y. po 9 metų brandinimo butelyje. Tai extra brut kategorijos šampanas (3 g/l cukraus), kurio pagaminta tik 7 870 butelių.
„Le Clos Rocher“ (Champagne Gremillet): 0,63 ha – Balno prie Laino (Balnot-sur Laigne) (Obas), vynuogės ‘Pinot Noir‘.
„Le Clos du Faubourg Notre-Dame“ (Champagne Veuve Fourny): 0,15 ha – Vertu (Vertus, Premier Cru), vynuogės ‘Chardonnay‘. Šį labai mažą plotelį Fourny šeima įsigijo iš vienuolyno 1980 metais. Šampanas nedideliais kiekiais (nuo 1000 iki 2000 butelių) gaminamas ne iš kiekvienų metų derliaus. Buvo pagaminti šampanai iš 1996; 1998; 1999; 2000 ir 2002 metų derliaus, o kitais metais šio Clos vynuogių sultys naudojamos kitų maišytų šampanų gamybai.
„Le Clos Mandois“ (Champagne Mandois): 1,5 ha – Pjery (Pierry) (šalia Epernė), vynuogės ‘Meunier‘.
„Le Clos Cazals“ (Champagne Cazals): 3,7 ha – Ožė (Oger, Grand Cru), vynuogės ‘Chardonnay‘.
Šis vynuogių plotelis buvo užsodintas dar 1947 metais, o nuo 1955 metų derliaus pradėta šampano gamyba. Iš pradžių šios vynuogės buvo naudojamos bendrai šampano gamybai, o nuo 1995 metų derliaus gaminamas nemaišytas šampanas vien iš šio plotelio derliaus. Tik nedideliais kiekiais (2000–3000 butelių). Taip pat buvo pagamintas šampanas ir iš 1996,1997,1998,1999, 2000 metų derliaus.
„Le Petit Clos“ (Champagne Jean Vesselle): 0,0822 ha – Buzi (Bouzy, Grand Cru) vynuogės ‘Pinot Noir‘. Tai pats mažiausias Clos plotelis visame Šampanės regione, iš jo derliaus pagaminama tik iki 500 butelių šampano. Brandinimas butelyje užtrunka apie 10 metų, Jeanas Vesselle, perėmęs ūkį 1995 metais, pradėjo puoselėti mintį apie šampano gamybą vien tik iš šio mažiausio vynuogių plotelio.
„Le Clos Jarot“ (Champagne Nowak): 0,15 ha – Vandjeras (Vandieres), vynuogės ‘Chardonnay‘. Pirmasis šampanas iš šio nedidelio plotelio turėtų pasirodyti tik 2020–2022 metais.
„Le Clos l' Abbé“ (Champagne Hubert Soreau): 0,2 ha – šalia Epernė, vynuogės ‘Chardonnay‘. Pirmą kartą šampanas iš šio plotelio pagamintas iš 2008 metų derliaus (1200 butelių).
„Le Clos Virgile“ (Champagne Paul-Sadi): 0,24 ha – Bomonas prie Velo (Beaumont sur Vesle, Grand Cru), vynuogės ‘Chardonnay‘ (67 %) ir ‘Pinot Noir‘ (33 %). Pirmą kartą šampanas (vos keli šimtai butelių) iš šio plotelio pagamintas iš 1999 metų derliaus, rinkai pristatytas 2003 metais.
„Le Clos de Bouzy“ (Champagne Andre Clouet): 0,2 ha – Buzi (Bouzy, Grand Cru), vynuogės ‘Pinot Noir‘. Šis Clos vynuogynas žinomas dar nuo 1751 metų.
„Le Clos de Cumieres“ (Champagne Herve Justin): 0,49 ha – Kiumjeras (Cumieres, Premier Cru), vynuogės ‘Chardonnay‘ ir ‘Pinot Noir‘. Šio Clos vynuogyno data žinoma dar nuo XVIII amžiaus. 2017 metais buvo pristatytas 2012 metų šampanas (2 300 butelių). Pristatymo dar laukia šampanai, pagaminti iš 2013 bei 2014 metų derliaus (po 3 500 butelių).
„Le Clos de l' Abbaye“ (Champagne Doyard): 0,5 ha – Vertu (Vertus, Premier Cru), vynuogės ‘Chardonnay‘. Šio Clos vynuogyno eksploatavimo pradžia yra 1927 metai, tačiau nėra istorinių faktų, kad tuo metu būtų pradėtas gaminti vien tik iš šio plotelio nemaišytas šampanas. Vynuogynai persodinti 1956 metais. Nuo 2007 metų šis Clos plotelis yra pripažintas biodinaminiu. Pirmasis šampanas iš šio vynuogyno pagamintas iš 2009 metų derliaus.
„Le Clos a Dore“ (Champagne Dore-Monmarthe): 0,55 ha – Liudas (Ludes, Premier Cru), vynuogės ‘Chardonnay‘. Šis plotelis persodintas ‘Chardonnay‘ vynuogėmis 1978 metais. Vien iš šio vynuogyno vienų metų derliaus šampano pagaminta tik 1920 butelių.
„Clos des Bergeronneau“ (Champagne Florent Bergeronneau-Marion): 2,1 ha – kaimelis Domanžė (Dommanger) (Sen Tjeri vietovė): vynuogės Meunier (75 %) ir ‘Pinot Noir‘ (25 %). Šiuo metu dar yra vynmedžių, kurių amžius siekia 65–70 metų. Iš šio plotelio nuo 2007 metų pradėtas gaminti prestižinis šampanas iš vienos vynuogių veislės ‘Meunier‘, (pastaba: ‘Pinot Noir‘ vynuogės naudojamos kito asortimento šampano gamybai), bet ne vienų metų derliaus, o maišytas iš skirtingų metų derliaus. Pagaminama apie 7000 butelių.
„Le Clos des Belvals“ (Champagne Dominique Person): 1,2 ha – Vertu (Vertus, Premier Cru), vynuogės ‘Chardonnay‘. Šį Clos vynuogių augintojas Dominique Person įsigijo tik 2006 metais, nors vynuogynai yra labai seni bei sertifikuoti kaip biodinaminiai, tačiau anksčiau vynuogės buvo naudojamos kitų šampanų gamyboje. Naujasis savininkas nusprendė iš karto pagaminti šampaną vien tik iš šio plotelio ir taip buvo pagamintas pirmasis 2006 metų derliaus Clos šampanas.
„Le Clos Sainte-Sophie“ (Champagne Jacques Lassaigne): 1,2 ha – Mongiu (Montgueux), vynuogės ‘Chardonnay‘. Vynuogės užsodintos 1968–1975 metais, tačiau pirmieji šampanai, pagaminti tik iš šio plotelio vynuogių, bus pristatyti 2017 ir 2018 metais.
„Le Clos des Monnaies“ (Champagne Goutorbe-Bouillot): 1 ha – Dameri (Damery), iš jų 0,3 ha – ‘Chardonnay‘ ir 0,7 ha – ‘Meunier‘. Anksčiau vynuogės iš šio plotelio buvo naudojamos kitų šampanų gamyboje, tačiau nuo 2010 metų derliaus pradėtas gaminti ir šampanas tik iš šio plotelio (pirmieji 1200 butelių).
„Le Clos Jacquin“ (Champagne Pierre Callot): Avizo kaimelis (Avize, Grand Cru), vynuogės ‘Chardonnay‘. Nors vynuogynai yra seni (apie 45 metų), tačiau pirmasis vien tik iš šio plotelio pagamintas Clos šampanas buvo iš 1995 metų derliaus. Taip pat gaminamas prestižinis šampanas, maišytas daugiausia iš 2 metų šio plotelio derliaus.
„Le Clos Bourmault“ (Champagne Christian Bourmault): 1 ha – Avizo kaimely (Grand Cru), vynuogės ‘Chardonnay‘. Tik iš šio plotelio šampanas gaminamas iš vienų metų derliaus, o brandinimas butelyje trunka 9 metus. Pastarasis Clos šampanas buvo pagamintas iš 2006 metų derliaus (iš viso tik 2029 buteliai).
„Le Clos Barnaut“ (Champagne Barnaut): Grand Cru kaimelis Buzi (Bouzy), vynuogės ‘Pinot Noir‘. Iš šio plotelio vynuogių gaminamas tik vynas labai ribotais kiekiais.
„Clos des Bergeronneau“ vynuogynas Domanžė (Dommanger) kaimelyje
„JK gėrimų namai“ Lietuvoje atstovauja šiems šampano gamintojams: „Philipponnat“ – nuo 2005 metų, „Bollinger“ – nuo 2008 metų ir „Leclerc Briant“ – nuo 2014 metų, taip pat Burgundijos vyno gamintojui „Chanson“ – nuo 2009 metų. Taigi, straipsnyje paminėtus šampanus bei kitą šių gamintojų asortimentą galima įsigyti parduotuvėje COGNAC BOUTIQUE (Etmonų g. 4, Vilnius). Čia galima rasti ir „Krug“, „Billecart-Salmon“ Clos šampanus, „Lanson Clos 2006“ ar Le Clos des Bouveries 2005“.