Ketvirtfinalis ir pusfinalis
Europos someljė varžybos vyksta kas trejus metus. Todėl dalyviai savo pranašumą turi įrodyti įveikdami ketvirtfinalį, pusfinalį ir finalą. Kiekviename etape pradedama varžytis iš naujo. Ketvirfinalyje 34 pretendentai ir Europos ir 3 iš Afrikos sprendė valandą trukusį teorinį testą, per dvi minutes turėjo patiekti baltąjį vyną ir aprašyti 2 vynus bei 3 stipriuosius gėrimus. Lietuvos atstovas, 2016 ir 2017 metų Lietuvos čempionas ir geriausias 2016 m. Baltijos someljė Martynas Pravilonis pasakojo, kad teste buvo daug klausimų apie Rytų Europą, Afrikos šalių vyno apeliacijas. Baltojo vyno patiekimui buvo skirta labai nedaug laiko – tik 16 pusfinalio dalyvių spėjo atlikti užduotį laiku. Pirmą kartą Europos čempionate dalyvavusiam viešbučio „Kempinski Hotel Cathedral Square“ vyno parduotuvės „Atelier“ vadovui pritrūko laiko antrojo vyno aprašymui, tad jis bendroje įskaitoje liko 22-as.
Į ketvirtfinalį pateko 12 šalių atstovai:
Christianas Jacobsenas (Danija),
Davidas Biraud (Prancūzija),
Terry Kandylisas (Graikija),
Julie Dupouy (Airija),
Raimondas Tomsonas (Latvija),
Piotras Pietrasas (Lenkija),
Julia Scavo (Rumunija),
Aleksandras Rassadkinas (Rusija),
Jakubas Pribylis (Čekija),
Ericas Zwiebelis (Didžioji Britanija),
Robertas Anderssonas (Švedija),
Fabio Masi (Šveicarija).
Pusfinalyje dalyviai vėl turėjo atsakyti į testo klausimus, per 8 minutes patiekti šampaną ir baltąjį vyną, pastebėti ir pakeisti lūpdažiais išteptą ir įskilusią taurę, atpažinti du vynus ir tris stipriuosius gėrimus bei vieną jų priderinti prie „Sacher“ torto, paaiškinti, kaip elgtųsi, jei klientas, iš anksto paskambinęs, paprašytų prieš dvi valandas iki jam atvykstant dekantuoti 1945 m. „Mouton Rothchild“ butelį ir dekantuoti bei į penkiolika taurių išpilstyti raudonojo vyno magnumą.
Po finalo rungčių abejojančių Raimondo Tomsono pergale nebuvo
Varžybose teisėjauja ankstesnių metų Europos ir Pasaulio čempionai, labiausiai patyrę šalių asociacijų prezidentai. Švedijos atstovą ruošęs Sorenas Poloniusas buvo įsitikinęs, kad Robertas Anderssonas bus finale, Gruzijos someljė prezidentas Shalva Khatiashivilis sakė, kad šampano patiekimo rungtyje nepralenkiamas atrodėl Erizas Zwiebelis iš Didžiosios Britanijos. Prieš varžybas favorite laikyta airė Julie Dupouy nespėjo išpilstyti raudonojo vyno, daug dalyvių paliko vyno dekanteriuose. Todėl finalininkų skelbimo visi laukė su dideliu susidomėjimu. Ir labai nustebo, išgirdę net dviejų Lietuvos kaimynių atstovų pavardes. Tiesa, Lenkijos atstovas Piotras Pietrasas (29 metai, 10 vieta 2016 m. pasaulio čempionate) dirba Londono restorane „Launceston“, rumunė Julia Scavo (33 metai, trečia vieta 2013 m. Europos ir pasaulio čempionatuose) gyvena Monake. Prancūzijos atstovas Davidas Biraud (44 metai, antra vieta 2016 m. pasaulio čempionate, 2013 ir 2010 m. Europos vicečempionas) dirba restorane „Mandarin Oriental“ Paryžiuje. 36 metų Raimondas Tomsonas (7-a vieta 2016 m. pasaulio čempionate) derina someljė darbą restorane „Vincents“ su konsultavimu įmonėje „Prike Latvija“.
Finalo užduotys:
- Parinkti ir patiekti sakę (2,5 min.);
- Parinkti vynus prie atsisveikinimo su ASI prezidentu Shinya Tasaki vakarienės patiekalų (7 min.), prie sūrio pasiūlant po du vynus;
- Dekantuoti raudonajį vyną ir patiekti 4 svečiams, palyginti „Blaufrankish“ su kitų vynuogių vynu (5 min.);
- Akloji raudonojo vyno degustacija (3 min.);
- Keturių saldžiųjų vynų degustacija (4 min.);
- Šešių stipriųjų gėrimų spėjimas ir jų ryšių paaiškinimas (4 min.);
- Klaidingo vyno meniu taisymas;
- Vyno pasaulio objektų ir subjektų atpažinimas nuotraukose.
Šias užduotis vienintelis Raimondas atliko laiku, bet varžovus nugalėjo ne taškais, o elegancija, ramybe, pastabumu, žaismingu bendravimu su publika. Jis šiandien yra rimčiausias pretendentas į pasaulio čempionato, kuris 2019 m. vyks Belgijoje, nugalėtojus.
Arūnas Starkus