Jaunasis božolė
Beaujolais ir Beaujolais Villages - pietų Burgundijoje esantys regionai, kuriuose iš ʻGamayʼ vynuogių daromas raudonasis vynas. Nouveau – jaunas, pirmasis šių metų derliaus vynas iš Prancūzijos, kurį pradedama pardavinėti trečią lapkričio ketvirtadienį. Jis pažymėtas Appelation d‘Origin Controlee ženklu, taigi daromas, laikantis įstatymu nustatytų reikalavimų.
Vyno mėgėjai visame pasaulyje šią dieną sutinka kaip Naujuosius vyno metus, sveikindami atskubančius vežikus šūkiu „Jaunasis božolė atvyko – Le Beaujolais Nouveau est arrive!”. Tik ką pagamintą vyną atvežti laiku yra iššūkis užjūrio vyno mėgėjams, todėl į Japoniją, Australiją ir vakarinę JAV pakrantę jis skraidinamas lėktuvais ir čia sutinkamas ypač linksmai. Lietuvoje Beaujolais Nouveau linksmai sutinkamas beveik dešimt metų.
Kaip gaminamas Beaujolais Nouveau
Beaujolais Nouveau gamyba šiek tiek skiriasi nuo kitų raudonųjų vynų gamybos, nes šis vynas geriamas labai jaunas, taigi jis savo skoniu turi būti artimas baltajam vynui. Beaujolais Nouveau fermentacija prasideda nesutraiškius uogų ir neišspaudus sulčių – sveikos kekės sukraunamos į uždaras statines, pripildytas CO2 dujų. Įprastą rūgimą vykdančios mielės be deguonies negali veikti, todėl fermentacija vyksta uogų viduje esančių fermentų pagalba. Jos metu formuojasi gaminasi šiek tiek alkoholio ir tik Beaujolais Nouveau būdingi aviečių, bananų, ledinukų aromatai. Šis procesas vadinamas karbomaceracija. Po kelių dienų, uogos sutraiškomos, CO2 pašalinama ir vynas baigiamas daryti įpastu būdu.
Beaujolais Cru
Jaunas božolė gali būti parduodamas tik Beaujolais ir Beaujolais Village AOC vardu. Tačiau regione yra 10 kaimelių, kurių vynas taip pat daromas iš ʻGamayʼ tačiau jo kokybė yra tokia gera, kad kaip jauno vyno jo pardavinėti neleidžia. Morgon, Moulin-a-Vent, Fleurie, Brouilly, Côtes de Brouilly, Julienas, Chénas, Chiroubles, Regnie, St Amour – 10 kaimelių, prie kurių pavadinimų Beaujolais nerašoma – tai yra božolė Cru. Vieni jų yra kompleksiški, intensyvūs, stiprūs, ilgaamžiai, dažniau kvepiantys pipirais, avietėmis, prinokusiais tropiniais vaisiais, džiovintomis slyvomis, figomis bei gaiviomis gėlėmis; burnoje juntama tvirta rūgštis ir negausūs, tačiau tvirti taninai. Šios savybės Moulin a Vent (Mulen a Vent‘o), Julienas (Žiuljenas‘o), Bruilly (Briuji), Chenas (Šenas‘o), Morgon (Morgono) vietovių vynus įgalina bręsti ir pasiekti savo kokybės aukštumas po 2–3 metų brandinimo butelyje. Ypač galingi, intensyvūs, stiprūs vynai, kvepiantys prinokusiomis raudonomis uogomis, persikais ir slyvomis, gaminami Morgon regione. Daugiau gėlių ir žemės kvapų bei kietą struktūrą atrasime Moulin a Vent vynuose. Julienas regione pagamintus vynus siūlome pradėti ragauti jaunus, tačiau dar 3–5 metus jie tik gerės. Chenas yra pati mažiausia vietovė, todėl vynų iš jos sunku rasti net geriausiose vyno parduotuvėse. Piečiausiai Božolė regione esančios Bruilly vynuose dominuoja slyvos, džiovintos figos, serbentai, mineralai; ąžuolo statinėse brandintuose vynuose atsiveria vanilė, prieskoniai ar net kavos kvapai. Pačiame Bruilly vietovės viduryje, ant Bruilly kalvos įsitaisęs Cote de Bruilly.
Antrosios grupės vynai dažniausiai geriami jauni, jie kvepia avietėmis, gėlėmis, serbentais, vyšniomis, burnoje – vidutinio stiprumo, gyvos rūgšties. Šie vynai daug lengvesni, dažnai vadinami pavasariškais, romantiškais. Ieškodami vyno, stipriau kvepiančio bijūnais, lelijomis, vilkdalgiais ar žibuoklėmis, rinksimės Chiroubles (Širubl) pagamintus vynus. Jei norėsime džiaugtis elegantišku, vaisišku, gėlišku žibuoklių ar rožių aromatu, papildomu persikais ir vaisiais, galėsime rinktis Fleurie (Flori) vynus. Šio regiono vynai dar vadinami „pavasario dvelksmu“ ir yra patys elegantiškiausi iš visų Božolė Cru vynų. Romantikų akys krypsta prie Saint Amour (Sent Amur) vietovėje pagamintų vynų. Gėliškus bei saldžių uogų kvapo vynai yra vidutinio stiprumo ir švelnios rūgšties, tokį vyną puiku gerti vieną.
„Vyno žurnalo“ informacija