Honkonge gyvenančios jauniausios vyno magistrės Sarah Heller (29 m.) instagramo paskyroje pasirodė naujos vyno kalbos užuomazgos. Jos kuriamos skonio ir kvapo, pojūčių dinamikos burnoje vizualizacijos galėtų būti greitas, efektyvus ir estetiškas būdas kalbėti apie vyną. Aiškinamės detales su autore, kuri, be aukščiausio laipsnio vyno ekspertų pasaulyje, turi dar ir Jeilio universiteto meno magistrės laipsnį.
V. Ž. Ar tai, ką Jūs darote, yra naujos vyno kalbos gimimas? Kas Jus paskatino to imtis?
Aš būčiau sužavėta, jei mano naujasis projektas virstų nauju būdu kalbėti apie vyną. Gyvenu toje pasaulio dalyje, kur žmonės kalba daugybe skirtingų kalbų, ir mūsų atskaitos taškai yra skirtingi. Ieškojau, kaip išreikšti įspūdžius apie vyną nenaudojant jokios kultūriškai susietos kalbos. Kadangi mano pirmoji specialybė yra tapyba, „Vaizdiniai degustacijų užrašai“ (Visual Tasting Notes), kaip aš tai vadinu, man tapo abstrakčiu ir, tikiuosi, universalesniu būdu išreikšti pojūčius ir asociacijas.
V. Ž. Kokią techniką naudojate?
Tai skaitmeniniai fotošopu padaryti koliažai: kai kurie elementai yra piešti arba brėžti ranka, kai kada naudoju jau esamas nuotraukas, kai kuriuos objektus sustatau ir fotografuoju, kad jie matytųsi tam tikru kampu. Visus paveikslus jungia ranka brėžta juoda figūra, vaizduojanti vyno struktūrą. Kai kuriuos koliažus padarau labai greitai (rekordas – 20 min.), tačiau įprastai užtrunku 30–40 min.
V. Ž. Ar Jūsų vizualizacijos yra kultūriškai universalios?
Sunku būtų sukurti ką nors tiek universalaus, kad galėčiau bendrauti su kiekvienu. Tačiau jaučiu, kad kultūros įtaka, kurią mes patiriame, kai stebime abstrakčius piešinius, yra panaši į kultūros įtaką, kurią mes jaučiame ragaudami vyną.
V. Ž. Kokia Jūsų sekėjų reakcija? Ar ketinate tęsti savo vizualizacijas?
Tęsti pradėtą darbą mane skatina tai, kad žmonės suprato idėją intuityviai ir reagavo labai pozityviai. Manau, kad sumanymas kalbėti apie vyną vaizdais gali būti naudojamas plačiau. Turiu minčių sukurti dar komunikatyvesnę sistemą, tačiau drauge nenoriu prarasti abstraktumo arba patekti į situaciją, kai jau teks vartoti žodžius.
„Ampelidae Le S Sauvignon Blanc 2015“: žalių slyvų drebučiai su medumi, saldžia grietinėle ir bičių vašku; minkštas, švelnios formos.
„Hush Heath Estate Balfour Rose 2013“: itin subtilus, vėsių tonų ir nėriniuotas; burnoje tipena subtiliomis erškėtrožių žiedų ir žemuogių natomis.
„Matavino Nebbiolo 2013“: dosnūs, mėsingi vaisiai skonio vidury su džiovintais lapais, gėlėmis ir juodomis alyvuogėmis; intensyvi kietų taninų ataka; vėliau skoniai susieina į vieną tašką.
„Peggy E Jean-Pascal Buronfosse Les Ammonites 2014“: subtilios riešutų, sviestinio skrebučio natos, geltoni citrusiniai vaisiai, traški, ryški pabaiga.
„Domaine Phillippe Tessier Cheverny 2016“: laukinis, plaukuotas, kerinčiai saldžios vyšnios ir braškės viduryje, rožių lapelių uogienė, švelnus marmito, sojos akcentas pabaigoje.
„Planeta Etna Bianco 2012“: dūmiškas, kampuotas, krištolinio skaidrumo; gaivus ir tvirtas kartumo akcentas.