Tris savaites trukęs Burgundijos pietuose esančio regiono derliaus nuėmimas baigėsi spalio viduryje. Kaip ir daugumoje Prancūzijos regionų, Beaujolais derlius buvo vėlyvas lyginant su pastaraisiais dešimčia metų. Vėlyvas pavasaris daug kam sukėlė nerimo. Tačiau itin saulėti liepos ir rugpjūčio mėnėsiai padėjo išvegti įvairių ligų. Vynuogės noko lėtai veikiamos gerų oro sąlygų. Trumpi lietaus epizodai rugsėjį leido užaugti didelėms uogoms, o spalį vyndariams nuimti puikiai sunokusį derlių. Šių metų „Gamay“ vynuogių derlius vidutinis - maždaug 700 000 hektolitrai, iš jo apie pusė jau virto „Beaujolais Nouveau“ ir jau stovi parduotuvių lentynose.
„Vyno klube“ Vilniuje naktį į ketvirtadienį susirinkę vyno profesionalai simboliškai išgėrė paskutinį ankstesnių metų božolė butelį – senoviniame butelyje pot lyonnais „Trenel Beaujolais Villages Nouveau 2010“. Vynas nuteikė puikiai, nes vis dar geros kokybės, be jokių oksidacijos požymių, su mažai taninų ir maloniai gaivus. Po to buvo paragauti „Nouveau“:
Paul Sapin Beaujolais Nouveau 2013 – labai gaivus, aromatingas, aviečių, gervuogių, braškių uogienės ir vyšnių aromato vynas su mažai taninų.
Joseph Drouhin Beaujolais Nouveau 2013 - labai gaivus, energingas burnoje su labai mažai taninų ir prinokusių raudonų uogų aromatais.
Georges Dubeuf Beaujolais Villages Nouveau 2013 – ypatingai aromatingas – su gerai juntamais klasikiniais jauno božolė aromatais – ledinukais, avietėmis, braškėmis, šiek tiek pastebimesni taninai.
Paul Sapin Beaujolais Villages Nouveau 2013 – subalansuotas, vyniškas, rimtesnis su vos daugiau taninų ir nokumo pojūčio.
Campagnola Novello Bardolino 2013 – kita šalis, kitos vynuogės ir kitas skonis – netoli Veronos Italijoje padarytas vynas ne toks kvapnus, jame greta raudonų uogų džemo juntama šiek tiek begonijų lapų aromatų, ne toks gaivus.
Šventė prasidėjo vidurnaktį ragaujant vyno eksperto Jurgio Šliogerio žmonos Lenos iškeptą špinatų, brinzos ir ožkų sūrio pyragą – vieną geriausių božolė palydovų. Šiandien daugelis Lietuvos restoranų pilsto jaunąjį božolė, prie jo paruošė specialių patiekalų. Tie, kas butelį nešasi namo, neturi persistengti ruošdami patiekalus, nes božolė nors ir šventinis gėrimas, tačiau paprastas, kiek kaimietiškas. Troškinti kopūstai su dešrelėmis, keptas ožkos sūris, šalti mėsos užkandžiai, salotos yra patys geriausi patiekalai.
Arūnas Starkus