Yra šampano, kurį vieną gerti nelengva – aukštą šio gėrimo kokybę nusako didžiausios išraiškos ne patys maloniausi skonio ir lytėjimo pojūčiai: galinga rūgštis, visiškas cukraus nebuvimas, džiovinantis minerališkumas ir nemenka aromatų koncentracija.
Antai, vieno iš kultinių šampano gamintojų „Agrapart et Fils“ geriausias šampanas „Venus 2004” yra padarytas iš 1959 metais pasodinto “La Fosse” vynuogyno, kuris apdirbamas Bulonijos veislės kumele, vardu Venus. Didžioji vynuogyno dalis pasodinta ant labai kalkingo dirvožemio, derlius skinamas tik esant pilnačiai. Vyndarys niekada nepapildo sulčių cukrumi, nestabilizuoja, nefiltruoja savo gėrimų. Net ir gerai atšaldyto „Venus 2004” ąžuolo statinių taninai ir minerališkumas beveik džiovina burną. Atrodytų tokį vyną reikėtų bent dešimt metelių pabrandinti. Tačiau 2021-aisiais nežinia, kaip tas mūsų pasaulis beatrodys.
Todėl šampano organoleptinei jaunystei numaldyti į lėkštę krauname nesudėtingus greitai paruošiamus šampano užkandžius:
Kapota lašiša su svogūnais (nepamirškite apšlakstyti citrina) – 4,5* - lašiša su Chardonnay visada gerai sutaria, šampano jaunystė noriai galinėjasi su svogūnų aštrumu ir citrinos rūgštimi.
Raudonieji ikrai – klasikinis derinys – 4* - klasikinis derinys, kurio pojūtis burnoje įdomiai evoliucionuoja – ikrus šampanas iš pradžių, atrodo, nuplauna, tačiau vėliau žuviškas, sūrus skonis sugrįžta ir ilgam išlieka, sumišęs su citrusiniais šampano aromatais. Žinia, kad ikrų vienų valgyti nepriimtina, todėl šviežias batonas su sviestu arba blyneliai labai pagelbsti.
Kapotos šviežiai keptos vištienos kepenėlės – savotiškai kompleksiškas, visiškai priešingas šampanui patiekalas atlieka puikų raminantį vaidmenį (4*). Putojimas, rūgštis nusiramina, atpalaiduoja veido raumenis. Kepenėliu nebijokite gerokai papipirinti.
Šviežios žemuogės (4,5*) – labai kvapnios, gana aštraus skonio ir neitin saldžios. Puikus desertinis derinys, po kurio burnoje ir kūne ilgam išlieka savotiškas lengvumas. Desertas visai šampano nakčiai.